DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNA 3 MESECA: Pred nama nikad čudnija zima, a evo kad stiže žestoka hladnoća!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

01.12.2019

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košava je počela da slabi u Srbiji, ali niže temperature se i dalje zadržavaju. Meteorolog Đorđe Đurić ispričao je sve o temperaturama u decembru, vremenskim prilikama za praznike, kao i o najhladnijim talasima koje možemo očekivati u predstojećoj zimi.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Na početku razgovora Đurić nam otkriva da nije moguće dati toliko precizne prognoze, kada su praznici u pitanju, ako se uzme u obzir da je najtačnija prognoza ona za narednih sedam dana.

- Prvi decembar uzima se kao prvi zimski mesec u klimatološkom smislu, tako da nam sam početak tog meseca donosi prolazno zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom. Temperature će pasti u jutarnjim periodima, može se očekivati prvi mraz. Tokom dana biće između 0 i 5 stepeni, ali prohladno - kaže Đorđe Đurić.

Nakon toga, prema rečima našeg sagovornika, očekuje se priliv tople vazdušne mase i ponovo promenljivo vreme, te će se temperature kretati oko 10. podeoka.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

- Uglavnom bez jačeg hlađenja na vidiku, bez tih drastičnih minusa. Biće prisutna česta naoblačenja, uglavnom kiše, ali sa temepraturama iznad proseka za to doba godine. Povremeno tokom decembra može biti susnežice i snega i u nižim predelima, ali se te padavine neće zadržavati - rekao je Đurić.

Kada se očekuje prava zima?

- O tome je zaista rano da govorimo, upravo jer su te dugoročne prognoze vrlo nezhvalne. Međutim, možemo da govorimo u nekom opštijem kontekstu kada je reč o zimi. Pravu zimu, niske temperature i sneg, rezervisane su za januar i februar. Ovaj decembar će pratiti temperature oko proseka ili više od proseka. Imali smo vrlo deficitarnu jesen kada je govorimo o padavinama, ali će decembar imati znatno veće padavine, pa će to ići na ruku poljoprivrednicima - kaže Đurić.

"U jednoj deceniji tri hladne Nove godine"

Prema rečima meteorologa Đurića, u jednoj deceniji uglavnom budu tri Nove godine koje budu veoma hladne, sa puno snega.

- Rano je da takvu prognozu damo za predstojeće praznike, ali ne bi trebalo da nas iznenadi ako ove godine bude hladno, sa debilim minusom. Ova zima će biti manje-više prosečna. Poslednji pravi zimski mesec bio je februar 2012. godine, ali imamo i primer februara 2014. godine, kada nije bilo obilnog snega, ali košava je bila uraganska, stvarala je užasne smetove. Tako da postoje različiti faktori koji će odrediti kakve će vremenske prilike biti u Srbiji ove zime - zaključio je Đorđe Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading