Duvan, alkohol i kriminalci: Zapadni Balkan u borbi protiv ilegalne trgovine

Autor:

Vesti

27.11.2019

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U utorak 26. novembra u Novom Sadu je održana konferencija za medije povodom realizacije projekta "Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti". Tom prilikom, medijima su se obratili učesnici u projektu.

RepublikaFoto: Promo foto
Ciljevi projekta ispitivanje nezakonitih poslova kao što su: krijumčarenje duvana, falsifikovanje duvanskih i alkoholnih proizvoda

- Projekat će se fokusirati na ilegalnu trgovinu duvanom, analizirajući vezu između ilegalne trgovinei drugih povezanih krivičnih dela - naglasila je menadžer projekta, prof. dr Zorana Nikitović i istakla da su

"Ciljevi projekta ispitivanje nezakonitih poslova kao što su: krijumčarenje duvana, falsifikovanje duvanskih i alkoholnih proizvoda; utvrđivanje veze ilegalne trgovine sa drugim oblicima kriminala; utvrđivanje nedostataka u postojećem zakonskom okviru; razvijanje i sprovođenje trening kurseva u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine za policijske i carinske službenike, poreske organe itd; sprovođenje široke komunikacijske kampanje za podizanje svesti o problemu ilegalne trgovine i njenih veza sa drugim oblicima kriminala".

RepublikaFoto: Promo foto
Miloš Bešić

Predstavljajući istraživački deo projekta, prof. dr Miloš Bešić naglasio je da će se on "fokusirati na razjašnjavanje funkcionisanja odabranih oblika ilegalne trgovine analizom i modeliranjem posmatrajući ih, ne kao kriminal već kao biznis sa specifičnim karakteristikama i okruženjem".

Goran Lapčević, vođa projekta najavio je da će se "na osnovu prikupljenih podataka i rezultata istraživanja kreirati trening programi za efikasnu borbu protiv ilegalne trgovine za grupu praktičara i stručnjaka sa teritorije Zapadnog Balkana u cilju povezivanja i obezbeđivanja osnova za buduću saradnju a komunikaciona kampanja bi trebalo da doprinese podizanju svesti o značaju ilegalne trgovine i smanjivanju tolerancije društva prema navedenim oblicima kriminala kao i uključivanju većeg broja ljudi iz nauke za rad na ovoj temi".

RepublikaFoto: Promo foto
Goran Lapčević

Projekat "Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti" finansira PMI IMPACT – globalna inicijativa koju je pokrenuo Philip Morris International Inc za podršku javnim, privatnim i nevladinim organizacijama za razvoj i sprovođenje projekata protiv ilegalne trgovine i povezanih krivičnih dela, a realizuje ga Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda u saradnji sa Centrom za demokratiju i ljudska prava - CEDEM iz Podgorice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading