OD POČETKA GODINE UBIJENO 28 ŽENA U SRBIJI! Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad lepšim polom

Autor: Tanjug

Vesti

24.11.2019

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se sutra i u Beogradu i Srbiji nizom tribina, aktivnosti i konferencija.

Ovaj dan ustanovljen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) 1981. godine u Bogotu, kada su prvi put žene otvoreno govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, kao i o nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel - Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Inače, prema podacima Zaštitnika građana samo u toku ove godine u Srbiji je do novembra ubijeno 28 žena u porodičnom nasilju

Zaštitnik Zoran Pašalić je tim povodom upozorio na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i u partnerskim odnosima.


Istakao je da posebna pažnja treba da bude posvećena sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena sa invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi vidovi podrške za prijavljivanje nasilja, kao i pomoći za njihovo osamostaljivanje.
Foto: Photo by Kat J on Unsplash

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković posetio je danas Sigurnu kuću gde je razgovarao sa koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesnom Stanojević i štićenicama, i poručio da nasilje u Srbiji neće biti tolerisano.

Miličković je tom prilikom ocenio da je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, dala pozitivne rezultate.

Ovaj Zakon je omogućio primenu hitnih mera - udaljavanje nasilnika iz stana kao i zabrane komuniciranja i prilaženja žrtvi čak i pre izvršenja krivičnog dela.

Gradska uprava Beograda planira sutra niz aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji će biti obeležen i u drugim gradovima Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading