"VUČJI DANI" ZASAD NAJAVLJUJU OŠTRU ZIMU: I naredna 4 dana "pod lupom", hoće li biti preokreta?!

Autor: Republika

Vesti

20.11.2019

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U našem narodu postoji verovanje da nedelja od Đurđica do Mratindana pokazuje kakva će biti zima koja je pred nama. Analizom vremenskih prilika od 15. novembra do danas i pregledom vremenske prognoze za naredna četiri dana, čini se da će, ako se oslonimo na narodno verovanje, zima pred nama biti oštra i nemilosrdna!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Verovanje, koje je u našem narodu odvajkada ustaljeno, propoveda da pomenuti dani tzv. vučji dani (jer je Sveti Mrata zaštitnik vukova) prikazuju kakva se zima sprema. 

Ukoliko ti dani budu magloviti, onda će i zima biti maglovita, ali blaga. Kako za sada stvari stoje, dani iza nas nisu obilovali maglom, a bilo je samo slabije kiše u večernjim i jutarnjim satima i tokom noći. To, prema ovom verovanju, ne utiče značajno na promene u prognozi zime.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I naredna četiri dana isto vreme: Zima će biti veoma hladna?

Vremenska prognoza RHMZ-a najavljuje da će i četvrtak, petak, subota i nedelja biti slični kao i dani u prvoj polovini sedmice, stoga ostaje zaključak da nas čeka nemilosrdna zima.

Ipak, postoji mogućnost da se pojavom magle ili obilnijih padavina takvi izgledi i prognoze zasnovane na narodnom verovanju promene.

Vremenske prilike koje su od Đurđica bile dominantne jesu vedri, hladni i vetroviti dani. Prema pomenutom, verovanju vedri dani znače da će zima biti oštra, a to što nema obilnijih padavina ukazuje na to da ih ni zimus neće biti, ali da će biti debelog minusa. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading