Rekorderi po presađivanjima! U KCS čak 140 transplantacija koštane srži

Autor:

Vesti

21.11.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhunski stručnjaci Odeljenja za transplantaciju koštane srži Kliničkog centra Srbije za samo dve godine rada uspešno su obavili rekordan broj intervencija.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Pacijenti u Kliničkom centru Srbije

Za to vreme urađeno je 140 transplantacija matičnih ćelija koštane srži, a od početka 2019. godine do danas čak 55 autolognih presađivanja. Transplantacija ovih matičnih ćelija savremen je način lečenja velikog broja naslednih i stečenih bolesti poput leukemije, anemije, poremećaja metabolizma, imunoloških oboljenja...

STERILNI BLOK

Načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži Klinike za hematologiju KCS doktorka Milena Todorović Balint kaže da je proslavljeno već dve godine rada sterilnog bloka Odeljenja za transplantaciju koštane srži, kao i da lekari u Srbiji sada mogu uspešno da rade sve vrste transplantacija.

- Uradili smo više od 140 transplantacija i preko 40 alogenih transplantacija, a ove godine smo obavili i 55 autolognih - navela je ona.

Načini doniranja ćelija koštane srži

  • Prikupljanjem matičnih ćelija iz pupčanika novorođenih beba
  • Izdvajanjem matičnih ćelija iz periferne krvi davaoca
  • Hirurškom punkcijom iz kostiju davaoca

Doktorka je pojasnila da je kod autologne transplantacije pacijent sam sebi donor, a kod alogene za proceduru presađivanja matičnih ćelija donori se nalaze u krugu porodice, kao i u međunarodnom registru.

Sterilni blok trenutno ima 12 kreveta, dodaje Milena Todorović Balint.

- Mi smo ustanova koja je pre dve godine počela da radi ovaj vid transplantacija. Trenutno čeka 15 bolesnika. Trebalo bi proširiti kapacitete. Bolesnika je sve više. Takođe, imamo i razvijenu ambulantu za praćene transplantiranih bolesnika, što je veliki doprinos radu ovog odeljenja - ističe Todorović Balint.

8.000 registrovanih davalaca koštane srži u Srbiji

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Inače, Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Zlatibor Lončar, i KCS u izgradnju i kompletno opremanje savremenog Centra za transplantaciju Klinike za hematologiju, koji čine četiri izolacione jednokrevetne jedinice, jedna dvokrevetna i dve trokrevetne sobe, uložili su blizu 90 miliona dinara

DECA I ODRASLI

Dr Zorana Andrić, načelnica Odeljenja za tipizaciju tkiva u Institutu za transfuziju krvi Srbije, gde se inače nalazi registar davalaca matičnih ćelija koštane srži, navodi za Srpski telegraf da je najbolje ukoliko se davalac koštane srži nađe u okviru porodice. Međutim, to nije uvek slučaj...

- Kada nema srodnog donora, što se dešava u 70 odsto slučajeva, pokušavamo da pronađemo davaoca koji nije u srodstvu. Nekada je u tom procesu potrebno ispitati od nekoliko hiljada pa sve do 35 miliona davalaca, koliko ih trenutno ima u međunarodnom registru. Naš registar davalaca matičnih ćelija koštanih srži uključen je u međunarodnu saradnju i broji oko 8.000 donora - pojašnjava Andrićeva.

Za odrasle, ova vrsta transplantacije radi se na Vojnomedicinskoj akademiji i u Institutu za hematologiju KCS, a za decu na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading