Mlade školuju u inostranstvu, pa vraća u Srbiju

Autor:

Vesti

16.11.2019

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je između dobrobiti svih činilaca privrednog ambijenta u kom posluje i sopstvenog napretka i razvoja stavila znak jednakosti, kompanija Mozzart pokazala je ulaganjem u različite društvene sfere. Regionalni lider u priređivanju igara na sreću u godini za nama izdvojio je značajna sredstva za prosvetu i kulturu, podsećajući druge da na zavidne rezultate mladih talenata nije dovoljno biti ponosan, već i da im u realizaciji njihovih ciljeva treba pomoći.

Foto: Privatna arhiva
Katarina Nikolić

Osim kroz naknadu za priređivanje igara na sreću, od čijih se prihoda sport i omladina finansiraju po zakonu, kompanija Mozzart deo svog profita u njih ulaže i putem donacija i sponzorstava. Usmeravajući ih prema pojedincima i organizacijama kojima je potrebna finansijska podrška, Mozzart je 2018. došao na ideju o pokretanju saradnje sa Nacionalnim centrom za talente, koji okuplja domaće stručnjake za podršku darovitima. Ovaj projekat započet je obezbeđivanjem finansijske pomoći učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Katarini Nikolić, za studije matematike na Oksfordskom univerzitetu.

Kao najmlađa članica ženske olimpijske reprezentacije Srbije i članica veslačke reprezentacije Matematičke gimnazije, koja je osvajala nacionalne i međunarodne nagrade, Katarina se za pomoć obraćala bankama, državnim ustanovama, velikim srpskim kompanijama i raznim fondacijama, ali se na njene molbe odazvala samo kompanija Mozzart.

Široka podrška prosveti, kulturi i sportu

Foto: Privatna arhiva

Katarina Nikolić je samo jedna od onih kojima je Mozzart pružio pomoć i priliku da ostvare svoje snove. Koliko je mladim ljudima sa velikim potencijalom značajna podrška velikih kompanija, mogu da posvedoče i maturantkinja Mitrovačke gimnazije Katarina Artukov kojoj je Mozzart omogućio učestvovanje na Zimskom seminaru u Petnici, iz oblasti biomedicine, ili studenti koji su nakon takmičenja u rešavanju studije slučaja, u okviru projekta studentske organizacije ESTIEMLG Belgrade Case Study Show imali priliku da pohađaju praksu u Mozzartu. Svoju brigu za društvenu zajednicu regionalni lider iskazao je i doniranjem televizora, računara, štampača i druge opreme školama i vrtićima, kao i izgradnjom sportskih igrališta u ustanovama u kojima deca nisu imala uslova da se bave sportom. Ne zaboravljajući nijednu oblast u čiji je razvoj neophodno investirati, Mozzart je na spisak svojih prioriteta uvrstio i kulturu, pa je pomagao i realizaciju pozorišnih predstava i ostvarenja iz filmske industrije (dokumentarni serijal „Zlatni momci“ posvećen najvećim uspesima naših košarkaša, igrana serija „Ekipizza“, pozorišna predstava „Idealna polovina“...)

Ukazano poverenje Katarina je opravdala kada je od Univerziteta u Oksfordu dobila prestižnu Palgrave Brown stipendiju, koja se dodeljuje samo jednom studentu na celom Univerzitetu, a potom i kada joj je ponuđena letnja praksa u Londonu, koja je za studente Oksforda posebno važna.  Uprkos tome, Katarina se odlučila za praksu u Mozzartu, kako bi se upoznala sa mogućnostima za svoj matematički razvoj ukoliko se po završetku studija vrati u Srbiju.

Imala sam priliku da po prvi put primenim stečena znanja, a ujedno i shvatim da je preda mnom još puno rada i učenja da bih mogla da ispunim zahteve i izazove rada u Mozzartovom statističkom timu. Većina ljudi ne može ni da pretpostavi koliko matematičkog znanja leži iza kvota u kladionicama, a ja sam ovog leta odškrinula vrata tog sveta. Kolege iz kompanije su se svojski potrudile da mi u svakom pogledu pomognu tokom mesec dana koje sam provela kod njih, na čemu sam im najiskrenije zahvalna, kaže Katarina ističući da je kompanija Mozzart u njoj probudila nadu da povratak u Srbiju nakon završenih studija u Oksfordu nije nemoguć.Stažiranje u jednoj od najboljih kompanija u regionu, kako sama kaže, bio je njen prvi posao, koji je u potpunosti ispunio njena očekivanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading