(FOTO) GDE JE NESTAO SIMBOL UŽICA? Nema više tenka ispred zgrade Narodnog muzeja

Autor: informer.rs

Vesti

15.11.2019

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenk, koji već šest decenija stoji ispred zgrade Narodnog muzeja u Užicu, pomeren je juče, a njegovo pomeranje je izazvalo burne reakcije kod Užičana.

RepublikaFoto: twitter.com/Golden eagle

Direktorka muzeja Slavica Stefanović rekla je da će tenk biti vraćen na isto mesto, nakon rekonstrukcije postamenta, na kome je tenk stajao.

- Radi se rekonstrukcija postamenta na kome je tenk stajao, a ti svi radovi su u okviru rekonstrukcije celog platoa ispred muzeja. Pri pomeranju tenka strogo smo vodili računa da ne dođe do oštećenja. Kada se završe radovi tenk će naravno biti vraćen na staro mesto - rekla je direktorka muzeja.

U pitanju je tenk "hočkis", francuske proizvodnje, zaplenjen od strane Nemaca prilikom okupacije Francuske u toku Drugog svetskog rata i korišćen prilikom daljih osvajanja nemačke vojske u Evropi i SSSR.

Tenk koji se nalazi u dvorištu muzeja ispred ulaza u prvu zgradu pripadao je 3. bataljonu nemačkog 749. puka. Zaplenjen je prilikom sukoba partizanskih i četničkih jedinica sa nemačkom vojskom na putu Vraćevšnica - Gornji Milanovac oktobra 1941. Popravljen je i 1. novembra upotrebljen u opsadi Kraljeva. Nakon toga je prebačen u Užice, gde je 7. novembra korišćen u paradi povodom obeležavanja Oktobarske revolucije. Po napuštanju slobodne teritorije 29. novembra 1941. izbačen je iz stroja na nekoliko kilometara iza Partizanskih voda na putu prema Novoj Varoši, gde je ostao usled defekta.

S tog mesta je 1946. prebačen u Užice. Godine 1961. prilikom otvaranja stalne muzejske postavke "Muzej ustanka 1941. - Naroda i narodnosti Jugoslavije", povodom dvadeset godina ustanka u Jugoslaviji, tenk je postavljen na mesto na kome se i danas nalazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading