Domovi zdravlja krcati: Toplo vreme idealno za širenje virusa, najviše na udaru DECA! Lekari savetuju OVO

Autor: Republika

Vesti

14.11.2019

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skok temperature i neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine pogoduju brzom širenju virusa, zbog čeka je dupliran broj prehlada i prepune čekaonice u domovima zdravlja.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Vremenske oscilacije, kada iz hladnog ulazimo u toplo vreme, stvaraju pogodno tle za razvoj povećanog broja respiratornih infekcija i širenju virusa, zbog čega lekari savetuju poseban oprez, naročito najmlađima.

Povišena temperatura, malaksalost i kašalj najčešći su simptomi kod dece, dok se kod starijih beleže i nagle promene krvnog pritiska usled vremenskih prilika sa kakvim se susrećemo ovih dana.

Da se broj prehlađene dece duplirao zbog neprimereno toplih dana za ovo doba godine i virusa koja se kod mališana brzo prenose, potvrdila nam je doktorka Biserka Šutaković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Zemun".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Tačno je da se znatno povećao broj dece koji se javljaju zbog akutno-respiratornih infekcija. Ogromne su gužve, sigurno je da ovako promenjivo vreme dosta nepovoljno utiče na zdravlje, ali i kontak među decom zbog čega se šire virusi - kaže za "Blic" dr Šutaković u dodaje da do sada nije bilo prijave gripa ove sezone.

Šta pomaže

Ona navodi da je osnovni savet roditeljima da svojoj deci pruže raznovrsnu ishranu, vitamine i dosta tečnosti.

- Uglavnom ne pripisujemo antibiotike deci, već pokušavamo da delujemo sa takozvanom simptomatskom terapijom, lekovima i sirupima za iškašljavanje, skidanjem povišene temperature sa dosta tečnosti, da se ishrana obogati vitaminima. Ono što uvek ponavljam neophodno je mirovanje, dakle trebalo bi dete da odleži da ne ide u školu, jer se onda infekcija širi i produžava se oporavak - jasna je doktorka.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Foto: Ilustracija

Kako nam je rekla, pređašnje iskustvo pokazalo je da borbu sa virusima i prehladom vodimo čitav novembar i decembar, a onda se pred Novu godinu, odlaskom đaka na raspust, oseti značajnije smanjen broj javljanja u domove zdravlja.

- U principu gužve u domovima zdravlja su osetno manje kada deca odu na rasput. Mala pauza i od tek nedelju dana kada deca ne idu u školu svakako da utiče da se virusi ne šire u tolikoj meri. Sigurno je da ćemo u narednom periodu imati više posla, samo da ne zakačimo grip - kaže doktorka Šutaković i apeluje na roditelje da bi prehlađena deca trebalo da izbegavaju ne samo odlazak u školu, već i bilo kakve druge skupove i druženja.

Prema rečima doktora Igora Dimitrijeva, specijaliste interne medicine u Domu zdravlja Palilula, trenutno najviše ima norovirusa koji napada stomak, rotavirusa koji najčešće napada bebe, decu i starije i adenovirusa koji napada disajne i organe za varenje.

Građani se, naveo je Dimitrijev za Tanjug, najčešće javljaju zbog infekcije gornjih i donjih disajnih organa, stomačnog gripa i hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska.

- Često se javljaju zbog povišene telesne temperature, kašlja, malaksalosti, osećaja umora, infekcije disajnih organa. U poslednje dve nedelje građani se dosta javljaju zbog naglog skoka i pada krvnog pritiska čemu, verovatno, pogoduju i ove nagle promene temperature koje se dešavaju svakodnevno, kao i promene atmosferskog pritiska - pojasnio je Dimitrijev, koji je i zamenik direktora u Domu zdravlja Palilula.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Građanima je savetovao da vode računa o načinu ishrane, odnosno da prirodnim putem pokušaju da pojačaju imuni sistem, kao i da popiju lek ukoliko dođe do povišene telesne temperature.

- Ukoliko imaju simptome stomačnog virusa, savetuje se da uzmu lekove iz grupe antiemetika, odnosno lekova protiv mučnine i povraćanja, zatim da konzumiraju lakšu hranu, vode računa o dovoljnom unosu tečnosti i elektrolita i da se, ukoliko simptomi traju više od četiri, pet dana, obavezno jave svom lekaru u matičnom domu zdravlja - zaključio je Dimitrijev.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading