Evo koliko će još trajati rekonstrukcija bioskopa Balkan

Autor: Republika

Vesti

13.11.2019

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija bioskopa Balkana otkrila je jedinstven kapacitet za kulturna dešavanja u srcu Beograda. Ako sve bude išlo po planu, kompletna adaptacija biće završena krajem 2020. kada će naš grad dobiti značajan kulturni centar sa brojnim sadržajima.

RepublikaFoto: Promo foto
Bioskop Balkan

- Gledano spolja bioskop Balkan izgleda neugledno, ali tek kada se uđe unutra shvatite koliki je ovo prostor. Uporedo sa adaptacijom koja se sada radi već organizujemo koncerte, izložbe i razne multimedijalne i kulturne sadržaje. Kada sve bude gotovo dobićemo jedinstven prostor koji će zadržati svoj originalni izgled, ali će biti mnogo funkcionalniji - rekla je za "Republiku" Ksenija Samardžija, direktor Fondacije "Saša Marčeta" koja kroz kulturne događaje već oživljava ovo mesto.

Ona je novinare provela kroz magičan ambijent bioskopa Balakan i malo je reći da smo ostali bez teksta. Pored svečane sale, koja će i dalje imati bioskopsku namenu, postoje dva nivoa ispod ove prostorije,  međuspratovi, galerije, kino - sale i tavanski prostor koji pokriva čitavu zgradu. Baš na ovom mestu igraće se pozorišne predstave. Kapacitet sale je 60 mesta, a glumcima će publika biti na dohvat ruke. Na ovom mestu 23. novembra premijerno će biti izvedena predstava "Scene iz bračnog života". U ovom komadu igraju Tamara Krcunović i Miloš Timotijević.

- Ambijent tavana se savršeno uklopio u našu predstavu koja se dešava u jednom švedskom stanu. Ovaj komad će biti na repertoaru dva puta mesečno. Svi znamo za bioskop Balkan, ali malo ko zna i za tavan. Ja lično volim da igram predstave u neobičnom i drugačijem prostoru - rekla je Tamara Krcunović i dodala da je za nju poseban izazov igrati pred publikom koja je, bukvalno, na metar od glumaca.

- U ovakvim predstavama nema laži, nema prevare. Kada ste tako blizu publike sve se vidi i sve bode oči, ne možete ništa da slažete i sakrijete - dodaje Tamara.
Svi radovi koji se izvode u prostoru bioskopa Balkan rade se u skladu sa zakonima Zavoda za zaštitu spomenika, pa će biti sačuvani jedinstveni reljefi u svečanoj sali.

- Iako traje adaptacije, prilagodili smo se, radimo i do sada smo imali brojne kulturne sadržaje. Posebno smo ponosni na nedavnu multimedijalnu izložbu "Staying here with you". Ova izložba je pokazala koliki je zapravo kapacitet i mogućnost ovog jedinstvenog mesta - rekla je Ksenija Samardžija.

Podsećamo, Fondacija "Saša Marčeta" je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da svojim delovanjem doprinese razvoju i popularizaciji kulture, nauke i umetnosti. U poslednjih godinu dana realizovani su mnogi značajni događaji i nastala brojna umetnička dela u čemu je tim Fondacije imao značajnu ulogu, što sa pravom i ponosom i ističu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading