(FOTO) "Bože, moram da dođem u Pirot da to vidim": Evo zašto cela Srbija priča o kući pekara Dobrice

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

08.11.2019

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Piroćancima je dobro poznata kuća pekara Dobrice koji je napravio pravu malu "šumu" na ravnom krovu svog velikog doma.

Foto: facebook.com/printscreen
Dobričina kuća lepša od ostalih

Građani Pirota godinama se svakodnevno dive poduhvatu ovog "pionira zelene arhitekture" u ovom gradu, a sada je ova oaza, svojevrsni "viseći vrt", što je inače trend gradnje u svetu, dobila dodatnu popularnost kada su fotografije osvanule na Fejsbuku.

- Tu kuću, kakava je na fotografiji, pamtim od ranog detinjstva, a imam 40 godina - napisala je jedna Piroćanka.

I drugi su želeli da se pohvale kako znaju čija je to kuća i čega sve ima na toj privlačnoj terasi.

- Drveće je pravo, pored ove kuće prolazim 40 godina i uvek me je oduševljavala. Inače na krovu ima i bazen. Sigurno je projektant na vreme razmišljao a investitor uložio, kuća nikad nije pukla i drveće nikad nije iščupano. A za tolike godine bilo je oluja - navodi se u komentarima, a i drugi to potvrđuju:

- Ima i mali bazen na tom krovu. Svi su pokušavali, sećam se, tih godina ( krajem 70-tih i početkom 80-tih, čini mi se), da ga odvrate od ideje da zasadi drveće. No on je u tome ustrajao, jako dobro izolirao ploču sve po ugledu na sličnu kuću negde u Grčkoj koju je video i zaljubio se u nju. I svaka mu čast, napravio je dobru stvar.

- Posađeno je drveće sa takozvanim plitkim korenovim sistemom, koji ne ide u veliku dubinu već se širi levo i desno, međusobno isprepletano. Zato na krovu zgrade i nije ubačeno mnogo zemljišta u smislu dubine. Mora se samo obratiti pažnja da su različite vrste drveća međusobno kompatibilne i da imaju takav korenov sistem - navode "upućeni".

 

 

- To je kuća mojih prijatelja. Kuća je u startu pravljena sa idejom da se na kraju zasadi sve od zasađenog. Cela kuća je ojačana, ploča nije standardne debljine, postoji tamponaža na krovu, sadnice su sa plitkim korenjem.Tu ima i tuja, jabuka, kruška, ruža, mali bazen. A osećaj kada sediš na terasi je neprocenjiv.

Piroćanci pišu i da kuća pripada pekaru Dobrici, o kome imaju samo reči hvale: dobar čovek, koji pravi još bolji hleb, i tvorac zamisli, na koju su očigledno ponosni sve njegove komšije.

"Bože, moram da dođem u Pirot da to vidim", "Pala sam na teme kad sam prvi put slučajno naletela na nju, i od tad svaki put prođem kad sam u gradu", neki su od oduševljenih komentara.

Bil je i onih, koji nas vraćaju u grubu realnost: "Moramo da posadimo i potoke na krovove, i životinje da naselimo ili ćemo ostati na čistini", "Ovo treba da bude obavezno da bi se ublažile vrućine i zagađenje u gradovima."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading