Komisija štiti bahatog tajkuna

Autor:

Vesti

07.11.2019

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajkuna Aleksića neko izgleda debelo štiti! Iako su protiv Miroljuba Aleksića, vlasnika "Alko grupe", u okviru koje posluje i firma "Alfa plam", podnete brojne žalbe i upozorenja, do sada nije preduzeto ništa kako bi se sprečile njegove mahinacije u poslovanju.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
NE MARI PREVIŠE ZA ZAKONE: Miroljub Aleksić

Tako Dragomir Ostojić, deseti po veličini akcionar "Alfa plama", već godinama uzalud upozorava Komisiju za hartije od vrednosti da Aleksić zloupotrebljava upravljačka prava u toj kompaniji, kao i na nezakonito trgovanje akcijama firme. Međutim, do dan danas nije došlo do epiloga.

Poslednji u nizu Ostojićevih pokušaja da nešto promeni dogodio se početkom godine, kada je od Komisije zatražio uvid u predmet koji ima veze sa trgovanjem akcija "Alfa plama" (3/2-101-892/18). Međutim, komisija je u aprilu odbila ovaj zahtev, a Ostojić je, nezadovoljan odgovorom, uputio novi dopis predsedniku komisije Marku Jankoviću, u kome je naveo razloge zbog kojih smatra da ovo telo mora da mu dozvoli uvid u sporni predmet.

Imajući sve to u vidu, logično se nameću pitanja zašto proces kontrole, odnosno nadzora po pitanju trgovanja akcijama "Alfa plama", traje toliko dugo, kao i zašto Ostojiću nije omogućen uvid u sporni predmet s obzirom na to da je on stranka u predmetu.

Foto: Printskrin

KOMISIJA: Postupak nadzora u "Alfa plamu" je još u toku zbog kompleksnosti predmeta i potrebe da se prikupe svi podaci koji su potrebni za utvrđivanje pravog stanja

Odgovarajući na ova pitanja, u Komisiji za hartije od vrednosti tvrde da postupaju isključivo u skladu sa zakonom.

- Postupak nadzora u kompaniji "Alfa plam" je još u toku zbog kompleksnosti predmeta i potrebe da se prikupe svi relevantni podaci neophodni za utvrđivanje činjeničnog stanja i odlučivanje komisije. To, između ostalog, podrazumeva i obraćanje stranim regulatorima radi pribavljanja podataka i dokumentacije - naveli su u komisiji za naš list.

NEZAVISNA ORGANIZACIJA

Pravdaju i to što Ostojiću ne dozvoljavaju pristup spornom predmetu.

Foto: Srpski telegraf

Zapečaćeno gradilište

Svoju bahatost Miroljub Aleksić, koji je inače i vlasnik "Pionira", pokazao je nedavno nelegalnim radovima koje izvodi na vili u Diplomatskom naselju, u Beogradskog bataljona 71. Aleksić je, podsetimo, srušio deo vile i preorao dvorište iako je njegova firma "Amasis" doo od Republičke direkcije za imovinu kupila samo stan i garažu, dok ostatkom imovine i dalje raspolaže država. Tajkun je tada tvrdio da ima sve potrebne dozvole za izvođenje radova, ali se po izlasku inspekcije na teren i ispostavilo da je slagao zbog čega su inspektori zatvorili gradilište.

- U dopisu Komisije za hartije od vrednosti od 5. aprila 2019. godine Ostojić je detaljno informisan o razlozima zbog kojih mu nije omogućen uvid u pomenuti predmet. Između ostalog, upoznat je da komisija sprovodi nadzor po službenoj dužnosti, a činjenica da koristi podatke i navode iz predstavki podnosioca, ne daje pravo podnosiocu na uvid u predmet i kopiranje dokumentacije, shodno važećim propisima - odgovaraju u komisiji na optužbe Ostojića.

Posebno naglašavaju i da niko na njih ne utiče, pa ni Aleksić.

- Komisija za hartije od vrednosti je nezavisna i samostalna organizacija Republike Srbije i u okviru svojih zakonom utvrđenih ovlašćenja postupa stručno, savesno i nepristrasno - zaključili su.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading