Šok nad šokovima: Uz blagoslov Amfilohija krštena prva trans osoba u Crnoj Gori

Autor: Tanjug

Vesti

04.11.2019

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Trans osoba Vuk Adžić kršten je juče uz blagoslov Mitropolije-crnogorsko primorske i mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici", tvrdi predsednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić.

RepublikaFoto: twitter.com/PR Centar‏
Foto: Ilustracija

Ona je navela da je Adžić kršten pod imenom Vuk i ako mu u ličnoj karti još uvek stoji žensko ime.

- Vuk je trans momak koji još uvek nije prošao kroz celokupnu tranziciju. Nema reči kojom bih opisala ovaj osećaj sreće i ponosa. Danas je hrišćanska ljubav prema čoveku pobedila sve razlike. Hvala Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj za svu svoju decu - napisala je Jokić na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Adžić se krstio u crnogorskoj nošnji, a Jokić je kazala da je ovo prvi slučaj krštenja trans osobe koja nije prošla tranziciju.

- Država nije spremna da prihvati njegov identitet pre tranzicije već mu u svim dokumentima stoji žensko ime, a SPC jeste u krštenici mu piše Vuk - dodala je Jokić.

Adžic je nedavno za medije ispričao svoju ispovest o prebijanju na pragu njegove porodicne kuće u selu Mateševo kod Kolašina. U intervjuu je tada istakao da je za njega „crkva je jedino mesto gde može da kaže da je na neki način bezbedan".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zorica

04.11.2019 22:57

Ne vidim nista lose u tome sto se jedna pobozna dusa, transrodna ili ne, krstila. Neka i ona ima svoga andjela cuvara.