Ne biste verovali odakle sve dolaze da rade u Srbiji! Naših radnika sve manje, glavni su ONI!

Autor:

Vesti

02.11.2019

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I stranci dolaze da rade u Srbiji! Prema nekim procenama, u Srbiji danas ima oko 10.000 inostranih radnika, a u tu brojku uključeni su i oni koji rade legalno i oni na crno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trbuhom za kruhom u našu zemlju stižu sa svih strana sveta, iz Indije, Pakistana, Kine, Turske, Italije, Tadžikistana, Albanije, Makedonije, BiH, i uglavnom ovde rade kao zanatlije - zidari, moleri, tesari, keramičari, skeledžije, farbari, vozači...

Naši otišli u Evropu

Stranci, prema rečima Gorana Rodića iz Građevinske komore Srbije, najčešće su angažovani na poslovima gde manjka radna snaga iz Srbije.

U Srbiji se danas, kaže on, radi i gradi na svakom koraku - putevi, vodovod, kanalizacija, železnica i upravo na tim infrastrukturnim projektima su zaposleni strani stručnjaci najrazličitijih profila.

10.000 inostranih radnika ima u našoj zemlji

- Samo Beograd ima oko 2.000 aktivnih gradilišta, a trenutno je prisutan nedostatak građevinaca u celoj zemlji. Mi sada iz Evrope i Azije angažujemo zidare, tesare, molere, farbare, rukovaoce mašinama, stručnjake za elektroinstalacije... jer su naši majstori otišli za boljim platama u Nemačku, Dansku, Švedsku, pa mi više nemamo kvalitetnu svoju i mladu radnu snagu. Oni ovde dolaze zbog zarade jer je, na primer, Evropa infrastrukturno izgrađena i nema mnogo investicija te vrste, pa tamo i nema mnogo posla za stručnjake tih profila. S druge strane, neki od njih, poput Kineza, dolaze jer im je dobra referenca da rade u Evropi. Prvo Srbija, pa posle dalje Mađarska, Nemačka... - navodi Rodić za Srpski telegraf.

Na građevinama, kako kaže, angažovani su i migranti. Ti ljudi, razume se, neprijavljeni su i obično rade mesec, dva, pa nastavljaju dalje...

Ima dosta i žena

Oko tri četvrtine stranaca koji dođu u Srbiju zaposlili su poslodavci u Beogradu, a radnici najčešće imaju srednju stručnu spremu, pokazuju najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Osim u prestonici, posao još pronalaze i kod poslodavaca u Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Pančevu... Interesantno je da je svaka četvrta dozvola za rad u 2018. godini (ukupno 3.003) izdata ženama stranim državljankama.

Inače, broj izdatih radnih dozvola strancima iz godine u godine je sve veći, tvrde iz NZS.

Pa je tako 2015. godine izdato 6.362 radne dozvole, 2016. godine 7.340, dok ih je pretprošle godine bilo 7.647.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

02.11.2019 08:40

Šta je čudno,pa mi smo pravna,poštena,otvorena,prijateljska zemlja prema svima sem prema samim sebi.