POČINJE SEZONA SLAVA: Evo kako da izbegnete prejedanje i gojenje, ali i kako da izlečite mamurluk!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

29.10.2019

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj oktobra je početak tzv. "slavarske sezone" koja, osim što predstavlja udar na budžet zbog kupovine poklona domaćinima, može ozbiljno da utiče i na zdravstveno stanje što zbog prejedanja, što zbog koje čašice više. Upravo zbog toga, nutricionisti na vreme objašnjavaju o čemu treba povesti računa kada su hrana i piće u pitanju...

RepublikaFoto: youtube.com/Kuvarica RS
Foto: Ilustracija

Bila posna ili mrsna, slava u Srbiji znači u većini slučajeva samo jedno - prejedanje! 

U želji da probamo sve što su domaćini pripremili, vrlo često preteramo, to izaziva tegobe koje nekada mogu da poprime i veoma ozbiljne razmere.

Na pitanje kako da se ne ugojimo za vreme sezone slava, nutricionisti odgovaraju da je preko potrebno da se ograničimo i dogovorimo sami sa sobom šta ćemo pojesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Jako je bitno postaviti cilj i znati zbog čega to radimo - da li zbog zdravlja ili estetike, ali bitno je ograničiti se. Nikada ne moramo da pojedemo sve. Posle obilnog obroka čovek ne može lepo da spava, teže se budi, sam zna da je teži još 2kg, otečen je, ima gasove, mučninu, pa mora da konzumira lekove protiv gastrointestinalnih tegoba jer dolazi do povraćaja sadržaja i drugih problema. Jasno je da apoteke u tom periodu rade najbolje - ističu stručnjaci.

RepublikaFoto: Photo by Louis Hansel on Unsplash
Foto: Ilustracija

A šta da radimo ako na slavi preteramo sa pićem?

- Pošto alkohol stvara kiselu sredinu, jer je u pitanju čist šećer neophodno je da se koristi neka baza koja će da neutrališe te kiseline. To može biti jabukovo sirće, pa zavisno od telesne težine treba popiti jednu do dve kašike jabukovog sirćeta razblaženog u što toplijoj vodi do 200ml - kaže nutricionista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading