ZAGAĐENJE I DALJE PRISUTNO: U ovim delovima zemlje je najgore!

Autor: RTS

Vesti

29.10.2019

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija u Srbiji znatno je povoljnija nego prethodnih dana, ali je vazduh i dalje zagađen u beogradskim opštinama Novi Beograd i Stari grad, kao i u Kosjeriću i Starčevu kod Pančeva, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta agencija.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Milenko Jovanović, načelnik odeljenja za kvalitet vazduha iz Agencije za zaštitu životne sredine, kaže da je trenutno stanje sa kvalitetom vazduha u Beogradu izuzetno povoljno – osim Starog grada i Novog Beograda, za razliku od prethodnih dana kada su bile enormno visoke koncentracije suspendovanih čestica PM-10 i PM-2,5 mikrona.

- Ukazuje da je zbog promenjene meteorološke situacije došlo do smanjenja količine suspendovanih čestica. Umesto više od 100 i 150 mikrograma, na stanici na Mostaru u centru Beograda, koncentracija je ispod 30 mikrograma - naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u čitavoj severnoj Srbiji je tokom noći došlo do smanjenja suspendovanih čestica.

U Rumenačkoj ulici u Novom Sadu, gde je prošle noći bilo iznad 400 mikrograma, jutros je ispod 30. Uveren je da je ova, kako kaže, epizoda završena i da se ulazi u period kvalitetnijeg vazduha.

- Međutim, u drugim delovima Srbije nije došlo do promene, a zagađenje se i dalje beleži u Nišu, Boru, Valjevu i Kosjeriću - naveo je Jovanović.

Situacija u Valjevu je bolja nego juče, ali je i dalje visoka koncentracija PM 10 čestica.

Foto: wikimedia.org/Guerberj
Valjevo

Problem zagađenja vazduha u Srbiji nije novina i u pitanju je kumulativni problem, ocenio je pulmolog Branislav Nestorović koji, ipak, smatra da je na nivou lokalnih samouprava trebalo da se reaguje.

- Ne znam zašto na nivou grada nešto nije preduzeto, na primer ograničen saobraćaj auomobilima. Zašto svi voze? Može da se organizuje, gradski prevoz da se pojača. Mi svi pričamo o zagađenju, a onda svi sednu u kola i dođu u centar grada. To je uvek ista priča, ljudi nemaju svest da nešto sami učine - rekao je Nestorović.

Kada je vazduh "jako zagađen", zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Foto: pixabay.com

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih pteva, ali PM-10 čestice prodiru i kroz takve maske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading