Pašalić o donošenju Zakona o pravima deteta: Nisam za rasipanje državnih resursa na dupliranje institucija!

Autor:

Vesti

28.10.2019

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je danas u izjavi za Srpski telegraf da se ne protivi donošenju zakona o pravima deteta, već osnivanju institucije dečjeg ombudsmana koji je takođe predviđen ovim zakonom.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Pašalić

U instituciji Zaštitnika građana ceo sektor se bavi pravima deteta. Pašalić je naveo da je za 12 godina bilo više hiljada obraćanja, primljeno 3.600 pritužbi, upućeno preko 1.100 preporuka organima javne vlasti.

Glavna primedba Zaštitnika građana na Nacrt zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta je ta da zaštitnik prava deteta ne nudi novine u oblasti zaštite prava deteta u odnosu na već postojeći u instituciji Zaštitnika građana. Aktivnosti novog organa, kako ih je propisao Nacrt zakona, već su deo nadležnosti i ovlašćenja Zaštitnika građana i nije jasno čime će se nova institucija za zaštitu deteta konretno baviti.

Drugi aspekt je ekonomski. Za osnivanje nove institucije potrebno je, prema autorima Nacrta, u ovoj godini 30 miliona dinara. U ovoj računici nema i koliko će koštati plate rukovodilaca, njegovih pomoćnika i državnih službenika – taj broj nije ni projektovan.

- Umnožavanje organa sa istim nadležnostima i ovlašćenjima, preplitanje funkcija državnih organa gotovo identičnih naziva, predstavlja rasipanje državnih i društvenih resura koje ne mogu da podržim - izjavio je Pašalić.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading