Pančevo prijatno mesto za život i porodicu

Autor: Republika

Vesti

24.10.2019

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Pančevo se nalazi u Južno-banatskom okrugu i prostire se na 759 km². Pored gradskog jezgra obuhvata i naselja: Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo. U pitanju je mešovita struktura stanovništva, a pored većinskog srpskog življa na teritoriji Pančeva žive i Mađari, Slovaci, Rumuni...

RepublikaFoto: youtube.com/Pancevo RTV

Prvi istorijski zapisi o Pančevu datiraju još iz vremena Rimljana kada se grad na ušću Tamiša u Dunav zvao Panuka. Tokom svoje duge i burne istorije, grad je više puta menjao ime, a kao trgovačka varoš pominje se 1153. pod imenom Panuca. Bio je pod vlašću brojnih osvajača, a zvanično ime Pančevo dobija 1918.

Tokom svoje bogate istorije, ovaj gradić je oduvek predstavljao važan trgovinski, zanatski i industrijski centar. Danas ima raznovrsnu privrednu strukturu čiji su nosioci poljoprivreda i industrija.

Poslednjih godina Pančevo je važan strateški centar za investiranje. Od Beograda je udaljen samo 18 kilometara, nalazi se na čvorištu koridora X i VII, ima izlaz na tri reke: Dunav, Tamiš i Nadel sa lukom na Dunavu te ima pristup bogatom rečnom saobraćaju. U Pančevu postoji grinfild poslovno-industrijska zona koja se prostire na 75 hektara.
Foto: Promo foto

Pančevci često ističu da je njihov grad prijatno mesto za život i podizanje porodice, lišeni su gradske vreve, a opet su nadomak Beograda.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Pančeva

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading