Odbor prihvatio Predloge zakona o obrazovanju, evo šta će biti novo

Autor: Tanjug

Vesti

19.09.2017

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, prihvatio je dva predloga zakona, o visokom obrazovanju i osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u načelu, koji će se sutra naći pred poslanicima.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević predstavio je ukratko novine iz Zakona o visokom obrazovanju.

- Novim Zakonom predviđeno je da uslov za upis u narednu studentsku godinu na redovnim studijama bude 48 ESP bodova. Takođe, namera nam je bila da se uspostavi veza između visokog obrazovanja i privrede. Zato je Zakonom predviđeno formiranje Saveta poslodavaca na visokoškolskim ustanovama - rekao je Šarčević.

On je pomenuo i novine koje se odnose na mogućnost da nastavnici, istraživači i studenti osnivaju "start-up" kompanije, a kao predavači mogu da se angažuju eksperti iz privrede.

Poslanik poslaničke grupe SNS i član Odbora za obrazovanje Mihailo Jokić, podržao je predlog i rekao da je ovo bio poslednji trenutak da se on donese, "jer se poslednji menjao čak osam puta".

Rešavanje problema sa akreditacijom

Posebno je istakao da će formiranjem Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta koje ima pravni status mnogi problemi u sistemu akreditacije biti rešeni.

- Novina je mogućnost studiranja uz rad koji omogućavaju sticanje praktičnih znanja i veština u skladu sa potrebama tržišta rada - dodao je.

Kako je rečeno na odboru, dekan može da ima dva mandata po tri godine.

Muamer Zukorlić koji je na čelu Odbora istakao je da će podržati sve ono sto je dobro u novom Zakonu kao i da treba razmatrati i ono sa čim se neko ne slaže i da se konstruktivno zajedno dođe do kvaliteta.

- To što vi govorite je potpuno suprotno od onoga što zaista jeste. Nijednu stratešku odluku ne donosi ministarstvo, vlada nema vlast, uveden je monopol akademske zajednice - rekao je Zukorlić obrativši se Obradoviću.

Ministar Šarčević je izneo i novine Pedloga zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je takođe "prošao" skupštinski Odbor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading