U Miškovićevim paštetama ima svega osim mesa! Gde su ćurke i pilići Miroslave?

Autor:

Vesti

14.10.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Miškovićevim paštetama svega ima, mesa ponajmanje! Sudeći po deklaraciji pileće "Juhorove" paštete (75 g), više od polovine namaza čine bujon, krompirov skrob, belenačevinasti proizvodi od soje i mleka, stabilizatori i emulgatori... Pileća jetra u mesnom artiklu prisutna je tek u tragovima - sedam posto, dok preostalih 34 procenta paštete čini mehanički separisano pileće meso (MSM), odnosno mesni otpad. A ništa drugačija situacija nije ni sa ćurećim namazom proizvedenim u kompaniji srpskog biznismena Miroslava Miškovića... Odnosno u ćurćoj pašteti nalazi se sedam posto pileće jetre i mehanički separisano ćureće meso - 30 posto, a ostali sastojci, iako su navedeni, njihova količina nije precizirana.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ/Srpski telegraf
U Miškovićevim paštetama svega ima, mesa ponajmanje! Zakida na mesu...

Očigledno je da u "Juhoru" na ovaj način mažu oči potrošačima jer kupci ne znaju šta konkretno jedu, zaključuju stručnjaci.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograd objašnjava da se u konkretnom slučaju radi o nepotpunom informisanju, odnosno obmani potrošača.

- Kompanija je dužna, po osnovu Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, da navede sve sastojke proizvoda po opadajućim vrednostima. Proizvođač navodi da se u pilećoj pašteti nalazi 34 posto MSM i sedam piletine, ali šta je sa ostalih 60 odsto sastojaka? Naime, u tih 2/3 proizvoda može da bude upravo sastojak koji je zasnovan na soji, pa bi se onda namaz zvao pašteta od soje ili od mleka sa dodacima piletine, na primer - precizirao je naš sagovornik.

Foto: Srpski telegraf
Meso u tragovima...

Kako kaže Bogosavljević, po međunarodnoj regulativi i našim propisima, proizvođač je dužan da naziv pašteti da na osnovu dominantnog sastojka koji je prisutan.

- Ovaj slučaj bi trebalo prijaviti veterinarskoj inspekciji, koja bi morala da uzme uzorke paštete na analizu i da utvrdi tačnu količinu sastojaka. Takođe i da kaže na osnovu kojih elemenata proizvođač ne poštuje Zakon o bezbednosti hrane - smatra on.

Petar Bogosavljević: U 60 posto proizvoda može da bude upravo sastojak koji je zasnovan na soji, pa bi se onda namaz zvao pašteta od soje sa dodacima piletine umesto pileća

S druge strane, iz kompanije "Juhor" kažu da se svi njihovi artikli proizvode i deklarišu u skladu sa važećim regulativama i pravilnicima Republike Srbije - Pravilnikom o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa i Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

Foto: Srpski telegraf
U paštetama svega ima, mesa ponajmanje!

- U deklaracijama svakog proizvoda jasno se navodi njegov sastav, kako je propisano pravilnicima. Ne može se govoriti o dovođenju u zabludu jer je potrošač jasno informisan o sastavu i osobinama proizvoda koji kupuje. Svi naši proizvodi su redovno kontrolisani od nadležnih inspekcija, u potpunosti su bezbedni i zdravstveno ispravni - naveli su oni.

Trećinu čini mesni otpad

Za pravljenje pileće i ćureće paštete, i to oko trećine proizvoda, u "Juhoru" koriste mehanički separisano iliti meso najniže kategorije - koža, kosti, papci, hrskavica... Odnosno, radi se o mesu najlošijeg kvaliteta, koje u evropskim zemljama bacaju ili spaljuju, objašnjava za Srpski telegraf Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

- U EU neće to meso da daju ljudima, već ga nama prodaju za evro po kilogramu ili daju za džabe. Na taj način su paštete pojedinih proizvođača jeftinije od konzervi u koje ih pakuju - navodi on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading