Od 1. decembra više ništa neće biti isto: Na snagu stupa zakon koji za NJIH nema milosti!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

05.10.2019

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U decembru ove godine stupa na snagu novi krivični zakon Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novi krivični zakon predviđa dve novine - prva je uvođenje kazne doživotnog zatvora s mogućnošću uslovnog otpusta posle 27 godina izdržane kazne, a zatim i doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta za najsvirepija krivična dela.

Novi krivični zakonik stupa na snagu 1. decembra ove godine. Kazna je predviđena za teška ubistva, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanja radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika, terorizam...

Novi zakon predviđa dve novine - prva je uvođenje kazne doživotnog zatvora sa mogućnošću uslovnog otpusta posle 27 godina izdržane kazne, a zatim i doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta za najsvirepija krivična dela.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Predloženo je i pooštravanje kazni za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, nasilničko ponašanje...

Po novom zakonu, doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije „Tijana Jurić“, koji je podržalo oko 160.000 građana. Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Foto: Ilustracija

TRI UDARCA: Strože kazne za povratnike

Izmene KZ-a propisuju i strože kazne za krivične povratnike - institut "tri udarca", koji je predložio MUP, po uzoru na američki sistem. Predloženo je i pooštravanje kazni za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, nasilničko ponašanje...

Doživotna robija neće moći da se izrekne onima koji su u vreme izvršenja krivičnog dela bili mlađi od 21 godine, kao ni u situacijama kada postoji osnov za ublažavanje ili čak za oslobođenje od kazne (prekoračenje granica nužne odbrane, bitno smanjena uračunljivost, dobrovoljno odustajanje).

Po novom zakonu, ubice, koje su osuđene pre stupanja novoga zakona na snagu, ne mogu retroaktivno da podležu tim propisima. Radnu grupu za izradu izmena i dopuna KZ-a, pored predstavnika ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, činile su i sudije, tužioci, advokati, predstavnici svih relevantnih institucija, kriminoloških instituta, kao i predstavnici strukovnih udruženja i nevladinih organizacija.

Doživotna kazna ubuduće će se izricati i osuđenima za ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika, terorizam.

Izmenama, koje bi trebalo da stupe na snagu 1. decembra, predviđa se da osuđeni na doživotni zatvor za teško ubistvo, silovanje i obljubu nad nemoćnim licem ili detetom i obljubom zloupotrebom položaja, sa smrtnim ishodom, gube pravo na uslovni otpust. Ostali doživotno osuđeni moći će da traže uslovni izlazak posle 27 godina provedenih iza rešetaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading