(FOTO) Francuski ambasador dodelio orden Legije časti Zagorki Dolovac

Autor: Republika

Vesti

03.10.2019

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodela odlikovanja Viteza ordena Legije časti Republike Francuske Republičkom javnom tužiocu, Zagorki Dolovac, i odlikovanja Viteza Nacionalnog reda za zasluge zameniku Republičkog javnog tužioca, Gordani Janićijević.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Zagorka Dolovac i Žan Luj Falkoni

Ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji, gospodin Žan Luj Falkoni, dodelio je u ime Predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac, odlikovanje Viteza ordena Legije časti Republike Francuske, u prisustvu visokih predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti i javnog tužilaštva naše zemlje.

Ambasador Republike Francuske je tom prilikom izrazio zahvalnost Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac za izuzetno zalaganje u razvijanju i funkcionisanju međunarodne tužilačke i pravosudne saradnje između Srbije i Francuske koja je za rezultat imala ne samo upečatljive rezultate u pojedinačnim predmetima na kojima su naši tužioci radili, već i potpisivanje vrlo značajnih sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv najozbiljnijih oblika kriminala koji do sada nisu potpisivani sa javnim tužilaštvima zemalja koje nisu članice Evropske Unije.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Tom prilikom uručeno je i odlikovanje Viteza Nacionalnog reda za zasluge Republike Francuske zameniku Republičkog javnog tužioca i rukovodiocu Odeljenja za međunarodnu saradnju i pravnu pomoć Gordani Janićijević, zbog postignuztih rezultata unapređenja međunarodne pravne pomoći i saradnje sa francuskim pravosudnim organima.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac je izrazila zahvalnost predsedniku Republike Francuske i ambasadoru te zemlje na dodeljenim odlikovanjima koja imaju posebni značaj zbog toga što se po prvi put u skorijoj istoriji Republike Srbije dodeljuju predstavnicima javnog tužilaštva, time i pravosuđa naše zemlje, i izrazila spremnost za dodatnu posvećenost unapređenju vladavini prava i saradnji sa Republikom  Francuskom u duhu tradicije prijateljskih odnosa između naših naroda i država.

U svom govoru, ambasador je pozdravio kvalitet pravosudne saradnje između francuskih i srpskih organa za čije su sprovođenje svakodnevno zaslužne žene i muškarci predani dobrom odvijanju istraga. Takođe je podsetio na suštinsku ulogu međunarodne pravosudne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma ili pak sajberkriminala koji zapravo više ne poznaju granice. Podsećajući na privrženost Francuske i Evropske unije poštovanju pravne države i nezavisnosti pravosuđa, ambasador je podvukao angažovanost Francuske na pomoći Srbiji na tom putu. Takođe je podsetio na njenu privrženost ustavnoj reformi koja je u toku u Srbiji, izražavajući želju da će ona uskoro ugledati svetlost dana i da će biti pretočena u delo.   

Foto: Srpski telegraf

U svoje i u ime zamenika republičkog javnog tužioca, gđa Dolovac je izrazila zadovoljstvo zbog održavanja ove ceremonije kojom je u prvom redu odato priznanje kvalitetu francusko-srpskih odnosa u oblasti pravosuđa. Republički javni tužilac je podsetila na značaj uticaja francuskog prava na korpus zakona i pravnog sistema Srbije, počev od XIX veka, što se objašnjava značajnim brojem srpskih studenata, stipendista srpske vlade koji su tada studirali pravo u Francuskoj a zatim zauzimali visoke položaje u društvu.   

Srbija je prva zemlja koja nije članica Evropske unije sa kojom je Francuska 2016. godine potpisala okvirni sporazum u oblasti zajedničkih istražnih timova. Tome je predhodilo potpisivanje, 2013. godine, bilateralnog sporazuma o borbi protiv organizovanog kriminala. U tom smislu, Tužilaštvo Republike Srbije je ključni sagovornik koji je omogućio pravosudnim organima da vode istrage i izvan svojih granica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading