Ministar obradovao ratare: Državne njive na zakup od osam godina

Autor: novosti.rs

Vesti

03.10.2019

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljoprivrednici koji se bave ratarskom proizvodnjom od sledeće godine moći će da zakupe državno poljoprivredno zemljište na period od četiri do osam godina, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Kikindi.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Branislav Nedimović

To je obradovalo poljoprivrednike sa kojima je neposredno razgovarao na gazdinstvima Živice Trzića u Mokrinu, Pete Latinovića u Banatskom Velikom Selu i Srete Dragića u Ruskom Selu. Neki od njih su istakli da je problem upravo to što državno poljoprivredno zemljište može da se zakupi samo na godinu dana, pa ih je obradovala ova najava ministra.

- Ova najava ministra je više nego dobra, jer bi nama poljoprivrednicima obezbedila sigurnost i mogli bismo da planiramo proizvodnju. U sadašnjoj situaciji ne može zakupljena zemlja na tako kratak rok da se radi kvalitetno. Potrebno je obezbediti zakup bar na tri, četiri ili pet godina i onda bi se postigla sigurnost za poljoprivrednike i mogli bismo da planiramo. A ako zakup bude čak na osam godina, kako je najavio ministar, to će biti jako dobro, jer će moći da se poštuje i plodored i da se radi kvalitetno - ocenili su braća Milan i Sreto Dragić, koji u Ruskom Selu obrađuju oko 150 jutara zemlje, a deo je u zakupu.

Veliki proizvođač šećerne repe i drugih kultura Pero Latinović iz Banatskog Velikog Sela, koji obrađuje oko 500 jutara zemlje, od čega oko 300 u vlasništvu, sugerisao je da bi država trebalo da pomogne ukrupnjavanje parcela radi navodnjavanja.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

- Kod nas u severnom Banatu suša je veliki problem, a parcele su usitnjene. Država treba da nađe model da se parcele ukrupne kako bi bilo moguće navodnjavanje. Trenutno ima nas dvadesetak koji možemo da kupimo sisteme za zalivanje, bilo uz pomoć države ili na drugačiji način. Ne može se navodnjavati jutro ili dva zemlje, jer 70 redova zaliva jedan sistem - naveo je 78-godišnji Latinović, koji je ove godine šećernu repu posejao na 60 jutara i očekuje da će prinos biti oko tri tone po jutru.

- Ponudio sam lokalnoj samoupravi da država obezbedi pola novca za komasaciju, jer ako su veće parcele ima smisla navodnjavati. Pored toga, poljoprivrednicima sam ponudio pola novca za nabavku sistema za navodnjavanje. Mislim da je od države dosta. Kad daješ pola para za nešto, mislim da je to sasvim pristojno. U Banatskom Velikom Selu je komasacija rađena osamdesetih godina, ali je život učinio svoje i posle 40 godina, na osnovu zakona o nasleđivanju, parcele su usitnjene. To je sada ozbiljno sociološko pitanje - objasnio je ministar.

Ratare je još zanimalo i da li će biti veće subvencije po hektaru i za dizel gorivo, a ministar je objasnio ko će ubuduće imati bolji status.

RepublikaFoto: Tanjug

- Radimo na tome da uvedemo instituciju profesionalnog poljoprivrednog proizvođača i oni će, sigurno, narednih godina imati bolje uslove nego sada. Profesionalni poljoprivredni proizvođač je osoba koje živi samo od poljoprivrede. Nema dopunskih izvora finansiranja. U registru poljoprivrednika imamo dosta onih koji su zaposleni, bave se samostalnom delatnošću, a poljoprivreda im je dodatni posao. Oni koji žive samo od poljoprivrede zaslužuju poseban status - rekao je Nedimović.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading