Počeo jubilarni, 50. Međunarodni dečji festival "Radost Evrope"

Autor: Republika

Vesti

02.10.2019

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jubilarni, 50. Međunarodni dečji festival „Radost Evrope”, pod sloganom „Put u središte sreće“, počeo je danas uz podršku kompanije NIS i trajaće do 5. oktobra 2019. godine.

RepublikaFoto: Promo foto

Proslava jubileja krenula je karnevalom u centru Beograda, svečanim defileom u kome su učestvovala deca iz 22 zemlje – Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Jermenije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švedske, Turske i Ukrajine.

Specijalni gosti sa drugog kontinenta su deca iz Kine. 
Pored orkestra koji je predvodio svečani defile, na karnevalu u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu nastupile su i mnogobrojne muzičke i plesne grupe, mažoretkinje, klovnovi i mnogi drugi izvođači koji su zabavljali mališane. Na štandu kompanije NIS, na Trgu Republike, deca su mogla da učestvuju u igri i da na svoj način, kroz crtanje ili pisanje na različitim jezicima sveta, odgovore na pitanje šta za njih znači sreća. 

RepublikaFoto: Promo foto

Slogan 50. “Radosti Evrope” - “Put u središte sreće”, osmišljen je kao modifikacija naslova avanturističke knjige Žila Verna, budući da 2019. godina predstavlja osvrt na prethodnih 50 godina, kada je čuvena Donka Špiček, uz podršku svojih saradnika, osmislila Međunarodni susret dece Evrope, danas najveću i najstariju međunarodnu manifestaciju dečjeg stvaralaštva, i započela putovanje u samo „središte sreće“, igre i prijateljstva.

Tokom četvorodnevnog programa biće organizovane mnogobrojne izložbe, koncerti i sportsko-rekreativne aktivnosti za decu, dok će festival biti svečano zatvoren spektakularnim Gala koncertom svih zemalja učesnica, koji će se održati 5. oktobra od 18 časova u beogradskom Sava Centru.
Kompanija NIS već jedanaest godina zaredom podržava ovu manifestaciju, koja se izdvaja dugom tradicijom, kvalitetom i značajem koji ima za Beograd i Srbiju. Na ovaj način, u skladu sa sloganom „Budućnost na delu”, NIS promoviše razvoj kulturnih različitosti, usvajanje pravih vrednosti i afirmaciju zajedništva i tolerancije kod dece i mladih.

RepublikaFoto: Promo foto

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava Grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading