Isto je reći nekome volim te i veži pojas: Poruka direktorke ABS sa godišnjeg skupa na Kopaoniku

Autor: B. P. - B. K.

Vesti

01.10.2019

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija za bezbednost saobraćaja organizuje na Kopaoniku drugi stručni seminar posvećen unapređenju sistema bezbednosti saobraćaja. Uz učešće predstavnika velikog broja opština iz cele Srbije, najviših predstavnika MUP, poput Nebojše Arsova, načelnika Saobraćajne policije, predstavnika Ministarstva finansija, ali i poznatih ličnost, obrađene su mnogobrojne teme od izuzetne važnosti za bezbedniji saobraćaj i smanjenje broja nezgoda na putevima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Jasmina Milošević

Već juče prvog dana skupa, koji traje još danas i sutra, održan je veliki broj sesija, radilo se i po tematskim grupama, a svoja iskustva okupljenima su preneli automobilista Dušan Borković, novinarka Dea Đurđević, koja je i sama preživela stravičan udes, posle kog joj je jedva spasena ruka, i glumac Nenad Okanović...

Dea: Posle nesreće umrla sam tri puta, tri puta su mi spasavali život, ali sad sam živa

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević istakla je u uvodnom obraćanju da u saobraćajnim nesrećama neko strada svojom greškom, neko greškom drugih učesnika u saobraćaju, ali da svi imaju nešto zajedničko, a to su posledice.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dea Đurđević i Dušan Borković

- Zato treba da bude jasno da na ulaganje u bezbednost u saobraćaju ne smemo nikako da gledamo kao na neki luksuz, kao na nešto što se radi uzgred. Svi vi u lokalnim savetima za bezbednost imate zaista veliku odgovornost i zato morate na sve načine da se trudite, da se nametnete ljudima koji donose odluke u vašim opštinama da ovo zaista bude važna tema, jer niko nije imun na stradanje u saobraćaju - istakla je ona i objasnila da je potpuno isto reći nekom volim te i veži pojas ili stavi kacigu.

 

 

Od 2010. godine do danas, navela je, beleži se trend smanjenja saobraćajnih nezgoda. Kako je dodala, plan je da do 2020. godine nema stradale dece u saobraćaju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Arsov

Borković: Za sekund pogleda na mobilni telefon prešli ste 27 metara, koliko toga može da se desi tada

Prema rečima načelnika Nebojše Arsova, više od 3.000 osoba u saobraćajnim nezgodama zadobije teške telesne povrede i dobar deo njih imaju posledice tokom celog života.

- Ne može jedno ministarstvo, jedna agencija ili jedna lokalna samouprava da sama doprinese boljem stanju, već moramo svi zajedno da pokušamo da uradimo, svako koliko je u njegovoj moći, da stanje na našim putevima dovedemo do željenog nivoa - poručio je on. 

Neke od tema seminara

1. Novi način finansiranja bezbednosti saobraćaja u lokalnim samoupravama i finansijska kontrola
2. Unapređenje bezbednosti saobraćaja kroz javno-privatno partnerstvo i koncesiju
3. Dečja auto-sedišta - aktivnosti sa taksistima
4. Savremeno rešavanje raskrsnice - odvajanje konfliktnih tokova pešaka i vozila
5. Kampanja "Um na drum"

6. Aplikacija za usmeravanje rada saobraćajne policije

7. Strateško upravljanje saobraćajem u gradu Beogradu
8. Uspostavljanje i realizacija školskih saobraćajnih patrola
RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Opšte pohvale za Jasminu Milošević

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja dobila je gromoglasan aplauz za svoje obraćanje. U izjavama, svi učesnici seminara pohvalili su ideju za organizovanje ovakvog skupa, koji je, kako ocenjuju, od ogromnog značaja za smanjenje broja poginulih i povređenih na srpskim drumovima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading