Detaljna prognoza za oktobar, novembar i decembar! Čeka nas veliko iznenađenje do kraja godine

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

30.09.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugoročni izgledi vremena u Srbiji pokazuju da je pred nama topao i prosečno suv oktobar, a zima blaga sa višom temperaturom u odnosu na prethodne godine.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Čeka nas blaga zima i topla jesen u Beogradu

Dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da će i temperatura u prvim mesecima naredne godine biti iznad višegodišnjeg proseka.

- U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 6,1 stepen. Mesečna količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko četiri milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. I u februaru će srednja minimalna temperatura imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,9 stepeni u odnosu na ranije godine. Slične vremenske prilike očekuju se i u martu - kažu RHMZ-a.

Miholjsko leto će se protegnuti do duboko u jesen, zbog čega će, kako ističu meteorolozi, debele jakne, kape i šalovi još neko vreme moći da pričekaju u ormaru. Ono što će naročito obradovati ranoranioce jeste i prognoza koja pokazuje da će jutarnja temperatura u danima pred nama biti iznad višegodišnjeg proseka. 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature od 9,8 stepeni. I srednja maksimalna temperatura biće u granicama višegodišnjeg proseka, pa će tako u prestonici i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biti oko 18,4 stepeni - navode u RHMZ-u.

Slična situacija nas očekuje i u novembru, a prosečna maksimalna temperatura bi trebalo da se kreće oko jedanaestog podeljka.

- Novembar će biti topliji i prosečno vlažan. Jutarnja temperatura će, kao i u oktobru, biti iznad proseka, te će u Beogradu i okolini biti oko 4,7 stepeni. Međutim, očekuje se da vrednosti padavina u novembru budu u proseku za oko pet milimetara više u odnosu na višegodišnji prosek, dok bi u Beogradu i široj okolini novembarska količina padavina mogla da bude oko 40 milimetara - ističu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

 Povoljne vremenske prilike će se nastaviti i u decembru, jer će biti manje padavina u odnosnu na višegodišnji prosek, a i temperatura bi trebalo da bude viša u odnosu na prethodne zime.

- Srednja maksimalna temperatura biće viša za oko 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek, a u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 7,1 stepen - uveravaju u RHMZ-u.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading