Svi su ugroženi: Bolesti srca tokom jedne godine POKOSE GRAD VELIČINE VRANJA!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

29.09.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kardiovaskularne bolesti godišnje "potpišu" više od 52.000 umrlica u Srbiji, što bi značilo da za 365 dana nestane čitav jedan grad veličine Vranja!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog toga je značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u fokusu Svetskog dana srca koji se obeležava 29. septembra.

Poražavajuća statistika govori u prilog da ova galopirajuća bolest uzima maha, te prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji su tokom prošle godine od kardiovaskularnih bolesti umrle 52.663 osobe.

Naročito alarmantan podatak predstavlja i činjenica da bolesti srca oboleva i dosta mladih, a statistika kaže da je gotovo svaki peti umrli od ovih bolesti imao od 30 do 70 godina.

Da bi se na vreme otkrile kardiovaskularne bolesti radi se skrining kardiovaskularnog rizika jednom u pet godina: za muškarce od navršenih 35, a za žene od navršenih 45 godina (ako je žena ušla u menopauzu pre 45. godine, skrining se radi ranije).

RepublikaFoto: pixabay.com
Fizička aktivnost je jako bitna

- Glavni cilj ovogodišnje kampanje je promocija svih oblika fizičke aktivnosti, jer je fizička neaktivnost četvrti vodeći uzrok umiranja u svetu. Prema istraživanjima, 44 odsto odraslog stanovništva Srbije je fizički neaktivno. Smatra se da je osoba nedovoljno fizički aktivna kada manje od pet puta nedeljno primenjuje tridesetominutnu fizičku aktivnost umerenog inteziteta - objašnjavaju u Institutu "Dr Milan Jovanović Batut".

Kritično u južnoj i istočnoj Srbiji

Prema podacima Registra za akutni koronarni sidrom (AKS), u koji spadaju akutni infarkt miokarda, nestabilna angina pektoris i iznenadna srčana smrt, u našoj zemlji se u 2018. godini u proseku dnevno registrovao 61 slučaj obolelih od ovog sindroma, dok je 13 osoba umrlo!

Najniže stope obolevanja i umiranja registovane su u Regionu Vojvodine, a najviše stope u Regionu Južne i Istočne Srbije.

- Gotovo 85 odsto prevremene smrtnosti i više od 50 odsto obolevanja od infarkta srca i moždanog udara može da se spreči merama primarne prevencije - kažu u "Batutu" i dodaju:

- Male promene u životnom stilu, koje se odnose na prestanak pušenja, redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, mogu da pomognu u prevenciji kardio-vaskularnih bolesti. Sa druge strane, starije osobe, osobe muškog pola i osobe sa pozitivnom porodičnom istorijom trebalo bi da dodatno vode računa o svom kardiovaskularnom zdravlju - napominju.

Mladi naročito ugroženi

Kardiolog u niškom Kliničkom centru, dr Miomir Ranđelović objasnio je da loše navike i genetika najčešće utiču na razvoj kardiovaskularnih bolesti kod mladih ljudi, ali i stil života.

- Savremeni način ponašanja, neredovna ishrana, brza hrana koja je puna soli i masnoća, dnevno-noćni ritam života izmenjen kasnim izlascima u grad, uz smanjenu fizičku aktivnost i konzumacju različitih stimulativnih supstanci, utiču na izmenjeno lučenje hormona koji kontrolišu osnovne funkcije organizma - objasnio je dr Ranđelović.

Svetski problem

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su vodeći javnozdravstveni problem. Godišnje, u svetu, od KVB umre 18 miliona ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Procenjuje se da će broj umrlih od ove grupe bolesti do 2030. godine dostići 23 miliona i postati prvi uzrok smrtnosti širom planete.

Svakog dana u svetu od posledica neke od bolesti srca i krvnih sudova umre prosečno 49.000 osoba, a svaki 10. umrli je uzrasta od 30 do 70 godina.

Više od 75 odsto svih smrtnih ishoda potiče iz nisko i srednje razvijenih zemalja, a 80 odsto svih smrti od KVB je posledica infarkta i šloga.

Besplatni pregledi

Ove godine, pod sloganom "Budi heroj svog srca", 29. septembra, obeležava se Svetski dan srca, sa ciljem da se ukaže na značaj kardiovaskularnih bolesti i sprečavanje njihovog nastanka promenom načina života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Udruženje kardiologa Srbije, uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u nedelju, od 11 do 14 časova, u Tašmajdanskom parku, organizuje manifestaciju "Moje srce- tvoje srce".

Tom prilikom će lekari različitih specijalnosti građanima pružiti informacije kako da spreče nastanak bolesti, prepoznaju kardiovaskularni rizik i simptome srčanog i moždanog udara.

Građani će moći da izmere vrednosti krvnog pritiska i nivo šećera u krvi. Svoj doprinos daće i Đigong savez Srbije i male atletičarke koje će promovisati zdrave navike u najranijem detinjstvu. Slične manifestacije će i ove godine biti organizovane širom Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading