Doktor Gugl nam ubija pacijente

Autor:

Vesti

28.09.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Gugl učinio je veliku štetu u lečenju pacijenata, posebno hematoloških, umesto da nam je pružio podršku, kaže prof. Andreja Bogdanović, šef odseka za hematološku dijagnostiku KCS.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Danas pacijenti informacije o ishrani, lečenju najtežih hematoloških bolesti uglavnom nalaze na internetu, a lekari kažu da to predstavlja ozbiljan problem.

- Mi ispravljamo štetu koja je nastala jer pacijenti konsultuju dr Gugla. Zbog informacija koje nalaze na internetu pacijenti se povlače u sebe, ulaze u depresiju, beže od stvarnosti. Bolesnik mora da razgovara sa lekarom koji ga leči, da sa njim reši sve nedoumice, da ga pita. Važno je i da postoje udruženja pacijenata, da razmene iskustva i da se međusobno druže - rekao je Bogdanović novinarima u pauzi predavanja na velikom Međunarodnom kongresu hematologa, koji se održava u Beogradu.

Navodi da danas postoje dve grupe pacijenata - fatalisti i borci - i da se prva grupa mnogo češće sreće u ordinacijama lekara. Edukativni kongres hematologa okupio je više od 150 učesnika i predavača iz Amerike, Velike Britanije, Italije, Španije, Nemačke, Austrije, Hrvatske i Srbije. Skup je posvećen mijelofibrozi, retkom malignom oboljenju krvi.

DR BOGDANOVIĆ: Mi ispravljamo štetu koja je nastala jer pacijenti konsultuju dr Gugla

Prof. Srđan Vertovšek je pohvalio zdravstveni sistem u Srbiji jer je dijagnoza i tretman retkih bolesti, kao što je mijelofibroza, isti u Beogradu i Hjustonu.

U Srbiji od ove bolesti boluje oko 150 pacijenata, a od 2016. oni dobijaju savremenu terapiju. Kod ovih pacijenata normalna koštana srž (meko tkivo unutar kostiju) postepeno se menja, pa telo ne može da stvara normalne krvne ćelije. Mijelofibroza se retko javlja kod dece i mladih osoba, najčešće pogađa osobe između 60 i 70 godina. U najranijim stadijumima mnogi pacijenti nemaju simptome, a kako bolest napreduje, javljaju se umor, slabost, bolovi, bledilo kože, sklonost pojavi modrica i krvarenja, pojačano znojenje tokom spavanja, povišena temperatura, bolovi u kostima.

Prof. Bogdanović pojašnjava da je veliki problem u Srbiji što se pacijenti kasno obrate hematologu i što se dosta vremena izgubi jer su simptomi bolesti nespecifični.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading