Danas je Krstovdan: Evo šta obavezno treba da uradite na ovaj dan kako bi vam krenulo na bolje

Autor:

Vesti

27.09.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Krstovdan, veliki praznik koji je posvećen danu kada je pronađen časni krst.

RepublikaFoto: wikimedia/Andrea del Verrocchio
Krstovdan

Carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama našla je Časni krst na kome je razapet Isus Hrist. Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno jedenje grožđa, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Za ovaj praznik vezuju se brojni običaji te se veruje da tog dana trega jesti samo goržđe i hleb kako bi godina bila slatka. Takođe, običaj je da se za Krstovdan očisti kuća i opere sav veš kako bi se čalanovi domaćinstva oslobodili negativnih uticaja i pospešili napredak.

Stari običaji predviđali su i da se stoka maže katranom u obliku krsta kako bi se zaštitile od bolesti.

Valjalo bi takođe isplatiti sve dugove, a oni koji imaju firmu, običaj je da svojim radnicima na ovaj praznik isplate plate.

Vremenske prilike na Krstovdan odrediće kakva će biti zima. Ukoliko je oblačno, zima će biti sa puno snega, a ukoliko je sunčano, može da se očekuje golomrazica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading