NE MOGU DA IM UĐU U TRAG! I pored uveravanja da je sve u redu, roditelji skeptični: Srbi još ne znaju šta je s matičnim ćelijama!

Autor:

Vesti

22.09.2019

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji iz Srbije koji su matične ćelije iz krvi pupčanika dali na čuvanje švajcarskoj kompaniji "Krio sejv" i dalje su u panici iako Poljaci uveravaju da su uzorci na sigurnom i da će ih čuvati narednih pet godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Znamo da se klijenti plaše da ne izgube uzorke, ali neka budu mirni, čuvaćemo ih pet godina. Takođe, moram da naglasim da samo klijenti imaju pravo da svoj uzorak prenesu iz naše banke u Varšavi - izjavio je Tomas Baran, jedan od direktora poljske banke matičnih ćelija "Famikord", koja trenutno skladišti i matične ćelije dece iz Srbije. On je istakao i da od februara ove godine, na osnovu takozvanog bekap sporazuma, čuvaju gotovo sve uzorke iz "Krio sejv" banke matičnih ćelija.

Baran je poručio da "ako neko želi da proveri status uzorka u "Famikordu", mora da pristane da s njim kontaktira neko iz njihove banke jer, kako je objasnio, ova firma formalno nema nikakav odnos sa "Krio sejv" klijentima, već da imaju ugovor sa kompanijom.

10.000 Srba čuvalo matične ćelije u "Krio sejvu"

Međutim, i pored uveravanja iz Poljske da svi mogu da im se obrate i raspitaju o stanju uzoraka, roditelji iz Srbije još nisu uspeli da uđu u trag šta se dešava sa njihovim matičnim ćelija i to, kako je nekima potvrđeno, neće moći dok se ne završi kompletna provera materijala, što može da potraje i mesecima.

"Krio sejvu", u kome je matične ćelije čuvalo oko 10.000 Srba, švajcarsko ministarstvo zdravlja je, podsetimo, oduzelo licencu za rad, posle čega su uzorci, bez saglasnosti roditelja, prebačeni u Varšavu u banku matičnih ćelija "Famikord".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading