U BEOGRAD STIŽE 200.000 GEJEVA: Srbija domaćin evropskog Prajda 2022. godine?

Autor:

Vesti

16.09.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trci za organizaciju evropskog prajda! Srpska prestonica 2022. godine mogla bi da bude domaćin najvećeg međunarodnog prajda u Evropi koji okuplja između 100.000 i 200.000 ljudi, mada je bilo primera da ih bude i po pola miliona, kao što je bilo ove godine u Beču, ili čak 2,5 miliona, koliko ih se okupilo u Madridu 2007. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Prajd u Beogradu

Biće to jubilarna 30. manifestacija, a u konkurenciji, osim Beograda, još su Barselona, Dablin i Lisabon. Ukoliko srpska prestonica dobije organizaciju ovog događaja, to bi, procenjuju mnogi, moglo da obogati i turistički potencijal Beograda.

PODRŠKA PREMIJERKE

Konačna odluka o domaćinu biće doneta 21. septembra na godišnjem zasedanju asocijacije organizatora prajdova u Bilbaou.

Predsednica Vlade Ana Brnabić dala je punu podršku kandidaturi Beograd prajda. U zvaničnom pismu Evropskoj asocijaciji organizatora prajdova premijerka je obećala da će Vlada Srbije pomoći organizacionom timu da osigura bezbedan i uspešan događaj.

- Evroprajd u Beogradu pomoći će da se u široj javnosti istaknu specifični problemi s kojima se LGBT zajednica suočava, a biće važan faktor u promociji šireg prihvatanja i poštovanja različitosti i slobode - napisala je Brnabićeva.

Organizator Parade ponosa u Beogradu Goran Miletić smatra da bi održavanje najvećeg evropskog prajda imao i te kako pozitivan uticaj ne samo na LGBT populaciju nego i na turizam i privlačenje stranih investicija.

- Za Beograd bi ovakva manifestacija značila da je otvoren grad, da su svi dobrodošli i značajno bi uticala na turizam prestonice. Osim toga, to bi bila jasna poruka za investitore da su Beograd i Srbija tolerantna i demokratska sredina - kaže za Srpski telegraf Miletić.

Predrag Azdejković, gej-aktivista

Ove manifestacije ne znače mnogo na LGBT mapi. Ono što je meni problematično kod ove nomincije jeste to da Beograd jedini nije objavio finansijsku konstrukciju za ovaj događaj, dok su budžeti ostalih gradova javni i iznose između pola i milion evra, koliko je spremna da izdvoji Barselona. Kada je u pitanju u turizam, zar zaista mislite da bi neko došao u Beograd pored svih prajdova koji se održavaju širom Evrope.

"NE ODRIČEM SE"

Inače, u Beogradu je juče održana Parada ponosa pod sloganom "Ne odričem se". Time je završena Nedelja ponosa, koja je počela prošlog ponedeljka. Uz poznatu ikonografiju i zastave duginih boja povorka je prošetala od Slavije - Ulicom Kralja Milana - ka Trgu Nikole Pašića i Skupštini grada, a potom do zgrade Vlade i Nemanjinom do parka Manjež, gde je održana žurka na otvorenom. Kuma prajda bila je pevačica Sara Jovanović poznata po nadimku Sara Jo.

Prvi prajd u Beogradu, podsetimo, održan je 30. juna 2001. U sukobu najvijača i učesnika tada je povređeno više od 40 ljudi.

Evropski prajd u brojkama

- Prvi evropski prajd održan u Londonu 1992.

- Od 1. do 16. juna ove godine održan u Beču, procenjuje se da je bilo oko 500.000 ljudi

- 2020. godine domaćin će biti Solun, a 2021. Kopenhagen

- Najmasovniji evroprajd organizovan je u Madridu 2007, kada je bilo 2.500.000 ljudi

Protiv predrasuda

Kristina Garina, predsednik Evropske asocijacije organizatora prajdova, istakla je da je evropski prajd najvažniji događaj u kalendaru LGBT populacije i njihova šansa da se usprotive predrasudama i mržnji.

- Oduševljena sam što ćemo, uprkos svim problemima, 2022. obeležiti tri decenije evroprajda. Ponude gradova za kandidaturu pokazuju da je prajd mnogo više od žurke, a naši aktivisti će tražiti da fokus bude na ljudskim pravima uz raznovrsne kulturne i društvene događaje - rekla je Kristina Garina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading