ANALIZA OTKAZA DIREKTORA MOSUROVIĆA: Roditelji neprijatno iznenađeni dopisom iz Ministarstva

Autor: n1info.com

Vesti

16.09.2017

04:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je još jednom analiziralo situaciju u Osnovnoj školi "Svetozar Miletić" u Zemunu, kao i postupanje prosvetne inspekcije, i da su nedvosmisleno utvrđene nezakonitosti u radu bivšeg direktora Miroljuba Mosurovića. Roditelji tvrde da u dopisu iz Ministarstva nema tema o kojima su pričali s ministrom Šarčevićem.

RepublikaFoto: facebook.com/Ne Damo Ljubu
Ministarstvo utvrdilo nezakonitosti u njegovom radu: Miroljub Mosurović

Mosurović je na početku ove školske godine smenjen, zbog čega je došlo do protesta roditelja i zaposlenih, koji su tražili da on ostane na funkciji.

Prema navodima Ministarstva, inspekcija je nedvosmisleno utvrdila nezakonit prijem u radni odnos troje zaposlenih koji nisu imali potreban stepen stručne spreme, imali su samo osnovne studije 240 bodova a ne i master kako Zakon propisuje, "pa je odluka o razrešenju jedina moguća".

Na roditelje i zaposlene Ministarstvo je apelovalo da prihvate legitimno imenovanog vršioca dužnosti direktora, kako bi se rad u školi normalizovao i usledile redovne procedure izbora Školskog odbora i direktora, jer je to pre svega u interesu učenika.

Roditelji: Dopis nepotpisan

Na saopštenje Ministarstva prosvete reagovao je Savet roditelja škole, koje je konstatovao da je neprijatno iznenađen dopisom, koji je poslat nepotpisan. Roditelji su naveli i da su "na sastanku u sredu stekli utisak" da je ministar Mladen Šarčević zaista zainteresovan da vodi dijalog i da razmotri sve o čemu su razgovarali.

Kako je objašnjeno, roditelji su došli kod ministra da traže zaštitu vrednosti kojima uče svoju decu - "poštenje, vredan rad, poverenje, solidarnost, odgovornost i upornost", a direktor Mosurović je "bio njihov nosilac i primer kako se one primenjuju".

Roditelji tvrde da u dopisu dobijenom od Ministarstva nema tema o kojima su pričali na sastanku sa ministrom.

- Umesto da je Ministarstvo iskoristilo mehanizme koje ima na raspolaganju (na primer, odlaganje izvršenja rešenja o razrešenju, ukoliko ne želi da smeni inspekcije na čiji rad i samo ima primedbe), svojim dopisom nas obaveštava da "nezakonitosti u radu direktor! predstavljaju teže povrede zakona, te je razrešenje jedina opcija?! Podsećamo Ministarstvo da je u opisu rada sudstva da proceni da li je nezakonitosti u radu direktora uopšte bilo. Takođe, ako ih je bilo, nadležnost suda je da proceni da li su to bile „teže povrede zakona“ i koje su dalje posledice. Uvažavajući mišljenje Ministarstva o ovome, odluka ne može biti doneta na osnovu mišljenja jedne strane, pa makar to bio i ministar - navode roditelji.

Oni su poručili ministru da neće da odustati od onoga što su mu preneli i pozivaju ga da "zaista uradi ono u šta ih je uveravao na sastanku".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading