VOJISLAV GLIGOROVSKI NAPUŠTA LOZANU: Ima 87 desetki i hoće da se vrati u Srbiju!

Autor:

Vesti

09.09.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon 87 desetki iz svih 87 predmeta na Biološkom i ETF Vojislav Gligorovski je usavršavanje nastavio u Lozani, u želji da stekne nova znanja, kojima bi, kako kaže, jednog dana mogao da doprinese unapređenju nauke u Srbiji. Siguran je, naime, da će se vratiti u Srbiju, pre svega, zato što to vidi kao dug profesorima i asistentima univerziteta u Beogradu koji su ga, kako kaže, oblikovali.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vojislav Gligorovski

- Znanje stečeno na Beogradskom univerzitetu, gledano iz perspektive posle godinu dana provedenih u Lozani, mnogo je šire i dublje u odnosu na ono koje imaju kolege iz ostatka sveta, a to je zasluga, pre svega, naših profesora. To su izuzetni ljudi koji zalaganjem, uprkos situaciji, studentima pružaju vrhunsko obrazovanje - rekao je Vojislav. Zbog njih, pre svega, želi da se, nakon sticanja znanja i iskustva u svetu, vrati u zemlju i doprinese razvoju srpske nauke i obrazovanja.

- Voleo bih kad se vratim da ostanem u naučnoj zajednici. Nadam se da će prilika biti, ali i da ćemo mi koji smo studirali u Beogradu pomoći da se te bolje prilike stvore - kaže on.

Vojislavu, kako objašnjava, najpre je ogromno znanje stečeno u Matematičkoj gimnaziji otvorilo vrata Sorbone, a ono dobijeno na univerzitetu u Beogradu pružilo mogućnost za dalje studije na Kembridžu, Oksfordu i ciriškom ETH, na kome je studirao i Albert Ajnštajn.

VOJA: To je moj dug profesorima i asistentima koji su me oblikovali

Za doktorske studije izabrao je saveznu politehničku visoku školu - EPFL u Lozani jer je tu, kako kaže, od prvog dana mogao da se bavi praktičnim i naučnim radom.

- Oba fakulteta u Beogradu sam završio u roku, nije bilo teško, nije bilo odricanja, to me je zanimalo. Na studije nisam gledao kao na obavezu. Postojale su samo poteškoće - tehničke, organizacione i administrativne prirode jer, kada želite da studirate na dva fakulteta, potrebna su vam dva svedočanstva, na dva fakulteta ne možete biti na budžetu ili se neka predavanja preklapaju - rekao je i dodao da su mu, srećom, profesori izlazili u susret.

Zbog velikih troškova života u Francuskoj izgubila ga je Sorbona, a Biološki fakultet i ETF dobili su najboljeg studenta u generaciji na odsecima na kojima je studirao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mišo

09.09.2019 12:19

Bravo majstore!