Sakrivanje sastava proizvoda direktan udar na zdravlje: Kada kupujemo suplemente, kupujemo "mačku u džaku"!

Autor: novosti.rs

Vesti

05.09.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na policama prodavnica zdrave hrane, drogerija ili apoteka mnogo je preparata koji bi, bar tako tvrde proizvođači, trebalo da imaju lekovito dejstvo. Međutim, kontrola nije ni približno tako stroga kao kada su u pitanju lekovi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dodaci ishrani ne moraju da budu testirani i mogu da se nađu na tržištu na osnovu odluke i odgovornosti proizvođača, izveštava RTS. Obavezna je samo kontrola bakteriološke, virusne i hemijske ispravnosti. 

- Nekada zaista ne znamo šta se nalazi u tom preparatu, pogotovu što postoji veliki broj sportskih preparata koji nemaju jednu supstancu nego imaju 50 supstanci i onda se postavlja pitanje kako one zajedno deluju i da li uopšte ostvaruju ono zbog čega neko pomisli da ih uzima - upozorava prof. dr Nenad Dikić iz Antidoping agencije Srbije.

Kada je reč o namirnicama, postoje propisi o kvalitetu koji se moraju poštovati.

- Ako je čaj od brusnice, on mora da bude napravljen od brusnice, ili ako se kaže 100 odsto voćni sok, on mora da bude napravljen isključivo od voćnog soka - ističe predsednik Saveta za bezbednost hrane prof. dr Ivan Stanković.

Količina određene supstance mora biti napisana na deklaraciji, ali u kutiji nije uvek ono što je napisano.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Tableta, odnosno kapsula koja je trebalo da ima 100 miligrama aktivne supstance, imala je od 20 do 150, to znači osoba koja je htela da proguta 100 miligrama, ona je u principu gutala različitu koncentraciju zato što jednostavno nije bilo precizno urađeno - kaže profesor Dikić.

Ipak, postoje propisi i uputstva i o tome kolika su odstupanja dozvoljena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Za neke namirnice taj sadržaj može i više da odstupa jer one imaju neki rok trajanja, neki vitamini nisu dovoljno stabilni, pogotovu recimo za neke mikroorganizme, probiotike i slično, njihov sadržaj može da bude znatno manji nego što je deklarisan, ali opet u granici koja je dogovorena ili propisana nekim standardima - napominje profesor Stanković.

Poznat je slučaj proizvoda za mršavljenje koji je i u Evropi povučen iz prodaje kada je otkriveno da sadrži supstancu koja može da izazove srčani udar, a to nije bilo navedeno na deklaraciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading