Šarčević: Za svaki predmet postojaće samo po jedan udžbenik

Autor: Tanjug

Vesti

01.09.2019

05:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planirano je da bude donet propis za izdavače, kojim će za jedan predmet postojati osnovni udžbenik, a ostalo štivo da bude u digitalnoj formi.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo planira da izdavačima propiše šta je redovan udžbenik, a šta su dodatna i pomoćna nastavna sredstva tako da za jedan predmet postoji osnovni udžbenik, a da ostalo štivo koje prati predmet bude u digitalnoj formi.

Povodom vesti da će naredne godine biti 10.000 novih digitalnih učionica, ministar za "Kurir" kaže da je prelazak na digitalne modele učenja jedan je od načina da udžbenici budu jeftiniji, a za to su potrebne digitalne učionice.

Kaže i da se svake naredne godine planira još po 10.000 digitalnih učionica i time će sve biti za tri godine digitalizovane i imaćemo 30.000 pametnih učionica.

Najavljuje i da bi od 1. septembra 2020. godine računarstvo trebalo da postane obavezan predmet od prvog do četvrtog razreda, a projekat "Od igre do računara" će ostati za predškolski uzrast.Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Ministar je naveo i da je drugi način za jeftinije udžbenike đačka zadruga.

- Ima prostora, đačke zadruge mogu sa cenom da idu i 30 odsto niže - kaže ministar i dodaje da se insistira na osnivanju đačkih zadruga jer to nije biznis u školi, već učenje o preduzetništvu.

Upitan da li ima prostora da svi prvaci u Srbiji dobiju besplatne knjige kaže da se nada, ali da ne može da da čvrsto obećanje.

- To zavisi od svih nas, postoje budžetske linije i na republičkom i na lokalnom nivou. Tamo gde želi lokalna samouprava da se uključi niko ne brani. Naprotiv, idemo sinhronizovano - kaže Šarčević.

On ističe da država svake godine izdvaja sve veća sredstva i da će to iz godine u godinu moći da bude i bolje.

Foto: youtube.com/TVStudioB

- Mi smo uspeli prošle godine da proširimo kategorije onih koji imaju pravo na besplatne udžbenike, tako da to pravo ostvaruju i porodice sa troje i više dece - kaže ministar.

Dodaje da se pravi mreža i to radi Ministarstvo telekomunikacija, a dok će oni raditi jedinstveni informacioni sistem u prosveti.

Upitan da li će biti povećanja plata u prosveti kaže da je to u sklopu povećanja plata svih zaposlenih u javnom sektoru i da je to više puta najavljivao predsednik države.

- Ko će i koliko imati povećanje za obrazovanje jos nisam čuo, niti smo imali sastanke koji o tome govore - precizira Šarčević.

Objašnjava da će i kroz zakon o platnim razredima prosvetni radnici u svakom narednom povećanju imati malo više, a ovo bi bilo peto povećanje za tri godine.

Ministar ocenjuje i da se generalno položaj zaposlenih u prosveti poboljšava iz godine u godinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading