Lončar: Lekovi na bazi kanabisa mogu pod JEDNIM USLOVOM

Autor: Tanjug

Vesti

29.08.2019

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da svi lekovi na bazi kanabisa sa tačno utvrđenom i dokazanom koncentracijom mogu da uđu u Srbiju, ali niko za to nije tražio dozvolu.

RepublikaFoto: MUP Srbije

- Takvi lekovi sa precizno utvrđenom koncentracijom kanabisa i danas i juce i sutra mogli su i mogu da uđu u zemlju - rekao je Lončar novnarima, nakon što je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Odluku o legailzaciji kanabisa u medicinske svrhe, kako je rekao, ne donosi Ministarstvo već struka koja se složila da svaki proizvod koji ima tačno naznačen procenat i tačnu koncetraciju kanabisa može da dobije dozvolu i uđe u zemlju.

- Ali zato se niko nije javio da dobije dozvolu - rekao je Lončar i dodao da upotreba kanabisa u medininske stvrhe nije tabu tema za Ministarstvo.

- Ne možemo da dozvolimo da imamo supstance u kojima se ne zna tačna koncentracija kanabisa. Na primer imamo ulje kome ne znamo tačnu koncetraciju kanabisa, šta će se desiti ako ga neko uzme i dese se poledice, ko će biti kriv - država jer je to dozvolila - rekao je ministar.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zlatibor Lončar

Podsetio je da neke zemlje lelagizuju, neke povlače dozvole i da postoje razna mišljenja. 

Lončar je potvrdio i da će se raditi na istraživanju zdravlja nacije.

Podsetio je da je Ministarstvo uradilo istraživanja o upotrebi anitbiotika i intrahispitalnim infekcijama.
Istraživanja su obavljena kako bismo imali tačno definisane podatke dokle smo stigli za vreme mandata, rekao je Lončar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading