Otkrivamo: Ko je novi vlasnik poznate medijske kuće

Autor:

Vesti

29.08.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi vlasnik kompanije "Novosti" je poznati smederevski biznismen Boban Rajić, vlasnik privrednog društva Media 026 d.o.o. i generalni direktor i vlasnik poslovnog sistema "Coka". On je pre dve godine, u momentu dok su hrvatski tajkuni maltene gospodarili srpskim tržištem maloprodaje, uspeo da "oduva" tada megalomanski i više nego moćni "Agrokor" i stane na put njihovoj bahatosti.

Foto: Privatna arhiva
DOBAR POSAO: Boban Rajić

Naime, Rajićevo preduzeće "Coka" je izdavalo poslovni prostor "Agrokoru" za prodavnice, a kada je hrvatska firma, u vlasništvu tajkuna Ivice Todorića, prestala da plaća zakupninu, kao i vodu i struju, Rajiću su počeli da prete. On je tada javno govorio o pretnjama i pritiscima na njegovu porodicu koji su usledili nakon njegovih pokušaja da naplati dug. Ipak, deblji kraj izvukao je hrvatski biznismen, kome se na kraju urušila kompletna poslovna imperija.

SUDSKA ODLUKA

Rajić je, s druge strane, nastavio da razvija svoj biznis, te je nakon mnogobrojnih konsultacija sa stručnjacima iz sveta medija odlučio da upliva i na medijsko tržište, i to kupovinom kompanije "Novosti", koju je platio oko 300 miliona dinara. Iako na prvi pogled ne deluje kao velika suma za takvu kompaniju, slika je potpuno drugačija kada se zna da "Novosti" imaju negativan kapital težak čak oko 10 miliona evra.

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Ivica Todorić

Medijska kuća jedva izbegla stečaj

Kompanija "Novosti" je od maja ove godine u većinskom vlasništvu štamparije "Borba" a.d., sa 98,06 odsto učešća u kapitalu, umesto dotadašnjeg vlasnika Milana Beka,

Ukupni dugovi "Novosti" prema 263 poverilaca iznosili su, sa kamatama, oko 1,5 milijardi dinara. Najveće obaveze su bile prema štampariji "Borba", koja je u većinskom vlasništvu države (oko milijardu dinara). Štamparija "Borba" je kao najveći poverilac pretvorila svoja potraživanja u kapital kompanije "Novosti".

Prema unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), koji je usvojio Privredni sud u Beogradu januara 2018, obustavljen je stečaj "Novosti", a od februara ove godine odblokiran je i račun ove medijske kuće.

U UPPR se navodi da je račun "Novosti" bio blokiran od 12. jula 2017, nalogom Poreske uprave, zbog poreskog duga od 2009. godine i zatezne kamate, koja je taj iznos znatno uvećala.

Kako je objavio sajt "Novosti" 2017. godine, dug od 2009. je nastao zbog nepodmirenih obaveza prema državi, "doprinosa za poreze i zarade u visini od 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV", kao i da taj dug sa kamatom iznosi 284 miliona dinara. To je inače petina ukupnog duga koji je kompanija "Novosti" imala prema poveriocima.

- "Novosti" su godinama bile u blokadi, još od vremena dok je predsednik države bio Boris Tadić. Imajući u vidu koliko je kompanija nagomilala dug, te da su obaveze iz UPPR (unapred pripremljen plan reorganizacije) veće od 18 miliona evra, sve i da je Rajić jedan dinar za nju platio, to ne bi bilo malo. Takođe, samim UPPR, koji je usvojen pravosnažnom sudskom odlukom, predviđena je prodaja kompanije, pa je ova odluka i doneta u skladu s tim - priča dobro obavešten izvor iz Rajićevog okruženja, koji je upućen i u detalje poslovanja "Novosti".

Foto: ST/Nemanja Pančić

Sagovornik našeg lista: Rajić smatra da je najvažnije da veliki domaći medij ostane u vlasništvu domaćeg kapitala

Rajić je, s druge strane, kaže naš sagovornik, neko ko nesumnjivo može kompaniju da podigne na noge i vrati je u vrh domaćeg medijskog prostora.

Rajićev poslovni sistem upošljava više od 600 ljudi

Poslovni sistem "Coka" je porodični sistem osnovan 1985. godine. Firme unutar sistema bave se različitim delatnostima - od ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje pa do nekretnina. Poslovni sistem upošljava više od 600 ljudi i ostvaruje ukupan godišnji prihod iznad 40 miliona evra.

- On je godinama gradio svoju firmu i, bez ikakvih protekcija, bilo države ili lokalnih političara, razvijao biznis. Uvećavao je svoj kapital, a da nikada nije išao đonom, što se kaže. U medije je sada ušao jer, pre svega, smatra da je najvažnije da veliki domaći medij ostane u vlasništvu domaćeg kapitala. Pritom, nije u sve ovo ušao naivno, već nakon konsultacija sa mnogobrojnim stručnjacima sa kojima je već počeo da radi na razvojnoj strategiji - priča naš sagovornik.

AMBICIOZNI PLANOVI

Dodaje da Rajić želi da od "Novosti" napravi najjaču izdavačku kuću u Srbiji.

Foto: ST/Nemanja Pančić

- On vidi potencijal da se od "Novosti", posle više godina poslovanja sa gubitkom, uz kvalitetan biznis-plan unapredi poslovanje, te da se u kratkom roku podigne tiraž i naprave reforme koje bi omogućile dugoročno bolju tržišnu poziciju i pozitivan poslovni rezultat - tvrdi naš sagovornik.

Inače, glavni poverilac "Novosti" je bila štamparija "Borba", čiji je pak glavni poverilac bila upravo Rajićeva firma "Media 026", pa se tako i rodila ova transakcija.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading