UST predlaže uređenje propisa o platama sudija

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.08.2019

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca (UST) Srbije smatra da postoji neuređenost propisa koji se osetno odražavaju na visinu naknada sudija za vreme korišćenja godišnjeg odmora i neradnih dana za vreme državnih i verskih praznika.

Foto: Public
UST

Zbog toga je ovo strukovno udruženje izradilo detaljnu pravnu analizu s primedbama i predlozima koji će biti upućeni Radnoj grupi za izradu radne verzije Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, u čijem sastavu i UST ima predstavnike, saopšteno je iz UST.  To udruženje je pozvalo i Društvo sudija Srbije koje kao strukovno udruženje postoji mnogo duže od njega da se uključi u ovu problematiku.

Početkom avgusta, UST je saopštio je da su u najvećem broju sudova u Srbiji sudije dobile umanjene plate za vreme korišćenja godišnjih odmora, koje je za sedam dana korišćenja odmora u junu bilo i preko 6.000 dinara.

Neuređenost propisa se, kako navodi UST, ogleda u tome što Zakon o sudijama uopšte ne uređuje pitanje naknada za vreme korišćenja godišnjeg odmora i odsustva sa rada u vreme državnih i verskih praznika, a ne postoje drugi propisi koji uređuju prava iz radnog odnosa izabranih lica koji bi se primenio na sudije. 

U takvoj situaciji, u većem broju sudova u Srbiji se na ovu oblast primenjuju odredbe osnovnog radnopravnog propisa Zakona o radu, što je po stavu UST na prvom mestu nepravilno, a zatim i nepravično i nedosledno, jer ostavlja prostor za proizvoljnu i neujednačenu primenu koja vodi ka diskriminaciji sudija i to kako sudija pojedinih sudova u odnosu na sudije u drugim sudovima, tako i sudija u odnosu na sve ostale koji su zaposleni u sudovima.

Prema Zakonu o sudijama, "sudija ima pravo na platu u skladu s dostojanstvom sudijske funkcije i njegovom odgovornošću, te da plata sudije znači garanciju njegove nezavisnosti i sigurnosti njegove porodice". UST je podsetilo da svi ostali zaposleni u sudovima svoje pravo na godišnji odmor koriste nesmetano i da su zaštićeni primenom Zakona o platama državnih službenika i nameštenika i Posebnim kolektivnim ugovorom, dok su sudije prepuštene proizvoljnom tumačenju sa pozivom na odredbe Zakona o radu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading