Srpkinje OVA bolest kosi, vakcina postoji, ali retko koja žena u našoj zemlji može da je priušti

Autor:

Vesti

25.08.2019

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rak grlića materice, koji kosi žene u Srbiji, mogao bi da se spreči vakcinom protiv humanih papiloma virusa (HPV), ali ona je u našoj zemlji samo preporučena, a uz to je veoma skupa - košta oko 400 evra. Ispostaviće se i da do ovog, kako neki lekari kažu - najznačajnijeg otrića današnjice, veoma teško i doći.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vakcina protiv HPV je na listi preporučenih od aprila ove godine, a prema aktulenom Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva

Vakcina protiv HPV je na listi preporučenih od aprila ove godine, a prema aktulenom Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva. To znači da roditelji nisu u obavezi da je daju deci, već samo ukoliko to žele.

Međutim, ispostavilo se da roditelje, praktično, nema ko ni da zainteresuje, da za nju uglavnom ni ne znaju, a oni koji žele da zaštite svoju decu na ovaj način do same vakcine teško mogu da dođu.

Šta je HPV i crne statistike

Dokazano je da HP virus izaziva rak genitalnih organa, od kojih je najučestaliji rak grlića materice, a Srbija se nalazi u samom evropskom vrhu po broju umrlih žena - godišnje oboli oko 1.500, a umre oko 600, što nas je svrstalo na neslavno treće mesto u Evropi, odmah posle Moldavije i Litvanije. Ta zastrašujuća statistika zapravo pokazuje da se praktično svaki dan rak grlića materice otkrije kod pet žena, a nažalost, dve izgube bitku sa tom opakom bolešću.

 

 

Jedan od najfikasniji način da se spreči širenje ovog virusa i zemlja obezbedi povoljniji položaj na ovoj crnoj listi, jeste vakcina protiv HPV-a, kao primarna prevencija.

HPV se inače prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom, najčešće tokom seksualnog odnosa. Zbog toga bi vakcinu trebalo da prime devojčice i dečaci između 9. i 12. godine, odnosno pre stupanja u prvi seksulani odnos.

Tri doze vakcine - 45.000 dinara

Ova vakcina prilično je skupa. Jedna doza HPV vakcine košta oko 15.000 dinara, a preporučeno je da osoba kroz mesec dana primi još jednu dozu, a potom za šest meseci i treću. To znači da roditelji treba da izdvoje oko 45.000 dinara kako bi zaštitili svoje dete.

Osim finansijskog momenta, dodatnu poteškoću predstavlja sama procedura vakcinacije. Zbog nejasnih propisa, lekari u domovima zdravlja uglavnom odbijaju da je daju, kaže za direktorka udruženja "Roditelj" Gordana Plemić.

- Roditelju su često zbunjeni kako uopše da da dođu do vakcine. Diskutabilan je takozvani hladan lanac, odnosno protokol transporta vakcine. Naime, kada roditelj donese kupljenu vakcinu u dom zdravlja, lekari nisu sigurni da li ispoštovana procedura optimalne temperature tokom skladištenja i transporta, pa zato ne mogu da preuzmu na sebe odgovornost da je detetu i daju - ističe Gordana Plemić, koja se već treću godinu za redom aktivno zalaže u kampanji "Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice".

Zbog toga je, kako kaže, najbolji savet roditeljima da se, pre svega, raspitaju kod svog pedijatra ili imunologa kako najbezbednije da dođu do HPV vakcine.

Međutim, iskustva iz domova zdravlja, prvog mesta gde bi roditelji trebalo išta o tome da saznaju pa da se onda i možda i zainteresuju, govore da toga nema.

Retki slučajevi vakcinacije

- Ne možemo baš da se pohvalimo da je kod nas zaživela vakcinacija dece protiv HPV infekcije, u našem domu zdravlja je tek nekoliko dece vaksinisano i to samo devojčice - kaže za "Blic" doktorka Biserka Šutaković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Zemun".

Prema njenim rečima, roditelji se interesuju za ovu vakcinu, ali je, po svoj prilici, finansijski momenat presudan za odluku da li će vaksinisati svoje dete.

- Mi već godinama unazad informišemo roditelje o važnosti ove vakcine, ali sigurno je da bi veća zainteresovanost nastupila kada bi se kupovina vakcine finansirala iz Fonda - navodi dr Šutaković i dodaje da apsolutno podržava ideju da vakcina protiv HPV infekcije postane obavezna u kalendaru vakcinacije.

Epidemiolog: Najznačajnije otkriće današnjice

Epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, ističe da je HPV vakcina najznačajnije otkriće današnjice, te da je nemačkom naučniku Haroldu cur Hauzenu dodeljena Nobelova nagrada za otkriće da je humani papiloma virus uzročnik raka grlića materice, što dovelo je do razvoja vakcine.

- Sva spovedena istraživanja na ovu temu pokazala su efikasnost HPV vakcine. Međutim, ljudi u Srbiji su generalno nedovolljno informisani. Dodatni problem jeste, što mi nemamo svest da bi trebalo izvšiti imunizaciju ukoliko nije propisana kao obavezna - objašnjava Kon.

Prema njegovim rečima, trenutno su na našem farmaceutskom tržištu prisutna dva strana proizvođača vakcine protiv HPV, kao i da su kontrole koje se sprovode za nihovu upotrebu na najvišem nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading