Svaki peti osnovac u Srbiji je debeo! U šta nam se deca pretvaraju?

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

19.08.2019

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki peti osnovac u Srbiji je debeo, a svaki deseti ima krivu kičmu i ravne tabane, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u kom je učestvovalo 536.528 đaka!

RepublikaFoto: Promo
Foto: Ilustracija

Na ovako loše zdravstveno stanje dece direktno utiče to što nisu fizički aktivna i predugo sede ispred računara, navode stručnjaci.

Loša ishrana

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava da je stanje među osnovcima alarmantno i da su rezultati pregleda iz godine u godinu sve poražavajući.

Profil srpskog osnovca:

  • fizički neaktivan
  • više od tri sata dnevno provodi igrajući igrice
  • ima krivu kičmu
  • nezdravo se hrani
  • gojazan je
  • kvari mu se vid
  • loša higijena zuba

- Zbog malo sna, nedovoljno fizičke aktivnosti, izbegavanja sporta, previše sedenja i igranja igrica, konzumiranja brze hrane i mnogo slatkiša dolazimo do jedne ovakve slike. I to zaista ne čudi, jer današnja deca nose modernu, a ne kvalitetnu obuću, rančevi su im preteški, a uz to i sede iskrivljeni i savijeni kako u školskim klupama, tako i za kompjuterima i dok drže tablete i telefone. Hodaju samo od kuće do škole i njihovo telo jednostavno nema dobro držanje niti stav - napominje dr Milićević.

Na pitanje koliko se današnja deca razlikuju od osnovaca pre 20, 30 ili 40 godina, on odgovara:

- Ranije gojazna deca nisu postojala, niti je bilo toliko dece sa krivom kičmom, problemima sa vidom, sluhom. Osnovci su ranijih godina bili mnogo brži, spretniji, mršaviji. Tada se jela kuvana hrana, nije bilo sramota nositi užinu u školu, jelo se voće, povrće, pila se voda umesto sokova. Danas, deca u osnovnim školama, nevezano za to koji su razred, nisu društvena, troma su, i narodski rečeno trapava. Vi ćete u školskim dvorištima retko videti kako se na odmorima preskače vijača, igra fudbal ili igra između dve vatre. Svi ti problemi kasnije u razvoju i odrastanju dodatno stvaraju probleme, tegobe, loš imunitet, čak i bolesti - naglašava dr Milićević.

Slabi sluh i vid

Pedijatar prof. dr Tomislav Stevanović kaže da su iz godine u godinu kod dece sve primetnije anomalije, poput problema sa vidom, ali i sluhom.

- Vid kvare jer, kada pišu, sede mnogo blizu papira, ali i zbog previše sati provedenih ispred monitora. Ništa drugačije nije ni kod problema sa sluhom. Jer prilikom slušanja muzike ili igranja igrica konstantno drže slušalice u ušima i to stvara infekcije i oštećuje unutrašnje kanale. Zato je jako bitno da se deca nauče pravilnom odrastanju. Da više jedu voće i povrće, a ne slatkiše, i da ne piju gazirana pića. Važno je da im se ograniči vreme provedeno za kompjuterom, kao i upotreba mobilnih telefona - savetuje dr Stevanović.

Saveti za ishranu:

  • Pre polaska u školu obavezan je doručak
  • Važno je da užina za vreme školskog odmora ne bude prvi obrok
  • da dete ima više obroka, uz obavezno jedan kuvani
  • da izbegava brzu hranu i pekare
  • da ne pije gazirane sokove
  • što više da se piju voda i prirodni ceđeni napici
  • * izbegavati slane grickalice ili ih svesti na minimum

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

20.08.2019 08:14

Gijazni,zato što im je jedina aktivnost,jela sa kioska i sedenje sa telefonima i tabletima 24 sata.Prosveta i roditelji ništa ne preduzimaju po tom pitanju,a nekad smo kao deca u obavezi bili da subotama imamo turnire,čišćenje i pošumljavanje po terenima oko gradova,i ništa nam nije falilo,bili smo sretni i nasmejani,a pogledaj te sad decu ,bleda od sedenja i buljenja u ekrane.