USPEŠAN EKSPERIMENT: Đaci uniformu ne skidaju ni u kući

Vesti

12.09.2017

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Volim školsku uniformu jer svi nosimo znak naše škole i svi znaju čiji smo đaci, poručuje mala Azra, učenica trećeg pet iz OŠ "Aleksa Šantić" u Kaluđerici, prve beogradske škole koja je uvela uniforme za đake.

RepublikaFoto: e-stock/Katarina Cvijović
Klinci ih prosto obožavaju

Dok se u oko 600 škola u Srbiji još vode pregovori oko uvođenja školskih uniformi, ova ustanova pokazala je da to ne mora da bude ni komplikovano ni skupo. Plave i roze mantiliće sa amblemom škole nose svi đaci od prvog do petog razreda, oni se nasleđuju iz generacije u generaciju dokle god su dobro očuvani, a finansira ih sama škola. Đaci uniforme obožavaju, pomalo zbog desena, a najviše zbog osećaja zajedništva.

Plave i roze mantiliće nose svi đaci od prvog do petog razreda, oni se nasleđuju dokle god su dobro očuvani, a finansira ih škola

- Ja ih volim i zato što se osećam kao policajac. Kad nosim uniformu, onda sam ozbiljan. Nekad je nosim i kad se igram, ali je ne prljam mnogo - priča nam mali Jovan.

Iako naizgled jednostavne, uniforme su za školarce najlepši komad odeće.

- Sviđa mi se što ima džep, amblem škole i što ima šarene dugmiće. Mnogo je lepa i slaže mi se uz svake pantalone - ističe Jovana Radulović iz trećeg pet.

RepublikaFoto: e-stock/Katarina Cvijović
Besplatne su, ali ukoliko ih oštete, roditelji moraju da plate

ŠKOLA PLAĆA

Osnovna škola "Aleksa Šantić" uvela je uniforme pre pet godina. Roditelji su još tada većinom glasova podržali novo pravilo oblačenja, a nemaju ni troškove jer škola sama plaća nabavku. Jedna uniforma košta oko 1.000 dinara, kaže Dragana Kalenić, pomoćnik direktora škole.

1.000 dinara košta uniforma u OŠ "Aleksa Šantić"

- Roditelji plaćaju uniformu samo ako je đaci izgube ili oštete. Deca su oduševljena uniformama. Na likovnom, recimo, vole da se umažu i pokažu kako im uniforma štiti odeću koju nose ispod. Leti se hvale da im nije vruće jer uniforma ima kratke rukave, a zimi ih greje kada je nose preko džempera - objašnjava Kalenićeva.

 
 
RepublikaFoto: e-stock/Katarina Cvijović
Deca su toliko oduševljena da žele i po kući da ih nose

RED U ŠKOLI

Međutim, dok ministar prosvete Mladen Šarčević podržava nošenje uniformi jer ističe da se radi o uvođenju reda u škole, roditeljima su u fokusu troškovi. Mnogi su prokomentarisali da su one od 6.000 dinara, koje je za đake OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu osmislila kreatorka Dragana Ognjenović, skupe za roditeljski džep. Na pitanje kako će to roditelji da priušte svojoj deci, Šarčević kaže:

- Pa ne moraju da priušte taj komplet od 6.000 dinara, možemo da vidimo šta je to i za 1.000 dinara i šta je to što ćemo mi pomoći. Ovo je samo jedan od primera kako to može lepo da izgleda. Jednog dana ćemo mi biti i srećnija i bogatija zemlja, pa ćemo moći i da imamo svi ovako lepe uniforme - zaključio je Šarčević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading