TREĆI SUDAR vlasti i opozicije: Razgovaraće se o kontroli medija!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.08.2019

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treća runda razgovora vlasti i opozicije biće održana u ponedeljak, 19. avgusta, na FPN-u, a tema trećeg okruglog stola je "pristup medijima i njihova kontrola".

RepublikaFoto: Telegraf/N. MANDIĆ
Fakultet političkih nauka

Kako se navodi u pozivu organizatora, Fondacije za otvoreno društvo i FPN, razgovor će početi u 10 sati, uvodom otvorenim za medije u kome će nalaze i preporuke predstavljati organizacije koje prate izbore, kao i medijska udruženja, a nastaviće se po "Chatham House" pravilu, bez prisustva medija.

Razgovor će biti posvećen pristupu medijima i njihovoj kontroli, koji su, kako kažu, od ključnog značaja za obezbeđivanje fer i slobodnih izbora.

Okrugli sto će biti posvećen problemima u toj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Prema agendi skupa, nakon uvodnih reči organizatora, predstavnici CRTA, CeSID, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa će predstaviti analize stanja u pristupu medijima i njihovoj kontroli u kontekstu izborne kampanje, kao i probleme koje je moguće rešiti do izbora.

Uvodni panel će biti sniman i emitovan preko ekrana u sobi za novinare

Organizatori navode da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja i organizacija građanskog društva koji se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji proučavaju temu izbora.

FPN i Fondacija započeli su organizovanje serije okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine, a kako navode, pored dva održana, kao i dijaloga o medijima u ponedeljak, planirana su još dva i to sa temama biračkih spiskova i izborne administracije i biračkim pravima građana.

Organizatori podsećaju da će Srbija naredne godine obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma.

- Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti dijalog o izborima radi unapređenja pojedinih segmenata izbornog procesa i uslova, čak i u kratkom roku, pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na duži rok, dijalog bi mogao da doprinese otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta - smatraju organizatori.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

16.08.2019 16:58

Samo još jedna najobičnija sprdačina.