(FOTO) Izmerili smo 44 stepena, preživeli PAKAO, ključali k'o u loncu!

Autor:

Vesti

13.08.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrelo kao u paklu! Ovo je jednoglasna ocena Beograđana jučerašnjeg dana, koji je sa 40 stepeni bio najtopliji dan u godini. Iako su meteorolozi prognozirali 38 stepeni, naš termometar je na suncu pokazao neverovatnih 44 stepena! Ništa bolje nije bilo ni u hladu, gde se, u zavisnosti od mesta, moglo izmeriti od 36 do 40 stepeni. RHMZ je proglasio narandžasti meteo-alarm, dok su lekari upozoravali da se bez preke potrebe ne izlazi iz kuće. Međutim, prema najavi meteorologa, već noćas nam stiže osveženje sa pljuskovima, nepogodama i padom temperature za čak 12 stepeni!

RepublikaFoto: e-stock/D.MILENKOVIĆ
Pakao u Beogradu 12. avgust

Najgore je bilo, čini se, radnicima koji su po najjačem suncu popločavali Trg republike u Beogradu. Rade na suncu, gde je izmereno 44 stepena, drže brusilicu, koja dodatno greje... nije bilo dobro nama koji smo samo gledali iz debele hladovine, ali se oni nisu žalili. Međutim, za razgovor nisu bili raspoloženi, kažu, nije im dozvoljeno.

Da bi Beograđani lakše podneli nesnosne vrućine, iz "Beogradskog vodovoda" su na punktovima postavljene cisterne sa vodom. Za osveženje u centru prestonice poslužile su i fontane, a najbolje su se zabavljala deca. Odrasli su ih gledali sa strane i zavideli im, mada je bilo i onih koji nisu odoleli, pa su i oni ubacili noge u fontanu.

- Do 16 sati intervenisali smo 114 puta, od toga 45 na javnom mestu. Nije to drastičan skok u odnosu na prethodne dane, a najviše poziva sa javnog mesta bilo je zbog starijih građana. Oni su u najtoplijem delu dana bili napolju po nekoliko sati, pa im se slošilo - rekao je za Srpski telegraf dr Željko Baćević, načelnik smene i dežurni lekar u Hitnoj pomoći, i apelovao na građane, posebno starije i hronične bolesnike, da po ovakvom vremenu ne izlaze iz stana od 10 do 17 sati.

114 puta intervenisala Hitna pomoć do 16 sati

Prema prognozi meteorologa, i danas će biti pakleno vruće sa maksimalnom temperaturom između 35 i 38 stepeni, a osveženje stiže u toku noći kada se očekuje i osetniji pad temperature.

- Tokom večeri i noći između utorka i srede očekuje se prodor hladnijeg fronta, koji će biti praćen kišom i pljuskovima, a u pojedinim delovima Srbije biće uslova i za nepogode. Temperatura u četvrtak od 20 do 26 stepeni, a smena kiše i sunca uz znatno prijatnije temperature zadržaće se do kraja vikenda. Početkom iduće nedelje ponovo toplije, ali ne ovako tropski vruće jer će temperature uglavnom biti u rasponu od 30 do 35 stepeni - kaže za Srpski telegraf Đorđe Đurić, meteorolog.

Vrelo i na planinama

Vrelo je juče bilo i u ostalim gradovima Srbije, čak i na planinama. U Smederevskoj Palanci, Kragujevcu, Nišu, Leskovcu, Vranju i Kikindi izmereno je 36 stepeni, a stepen više u Ćupriji. Čak i na planinama je bilo vruće pa je na Crnom vrhu izmereno 26, u tradicionalnog hladnoj Sjenici 28, a na Zlatiboru se žive termometra popela na 31 stepen.

U RHMZ ističu da se u sredu tokom noći u severnim i zapadnim delovima Srbije mogu očekivati obilni pljuskovi sa 20-30 litara kiše za kratak vremenski period, kao i pojava grada, uz povremeno olujni vetar u zoni pljuskova.

Jovan Cvetković (67) ulični svirač

RepublikaFoto: e-stock/D.MILENKOVIĆ
Jovan Cvetković

- U Knez Mihajlovoj sviram već punih pet godina i po zimi i po vrućini. Navikao sam i ne smeta mi kada je ovako toplo. Pomerim se u hlad, popijem vodu, jer alkohol ne pijem dok radim. Posle 50 godina, koliko se bavim muzikom, navikao sam na sve.

Dragan Stanojlović (48) radnik

RepublikaFoto: e-stock/D.MILENKOVIĆ
Dragan Stanojlović

- Ništa me ne pitajte. Gola sam voda. U šahtu je za bar još 10 stepeni toplije nego napolju. Šta da radim, takav mi je posao. Sad sam morao da se spustim u šaht da promenim kablove za internet. Trudim se da pijem što više hladne vode i tako se rashlađujem.

Dragiša Ćosić (68) grafičar

RepublikaFoto: e-stock/D.MILENKOVIĆ
Dragiša Ćosić

- U Knezu prodajem svoje grafike već šest godina. Ništa mi ne smeta, pa ni vrućina. Baš kada je ovako pakleno, dođem malo kasnije, jer nema ni prolaznika, ali ostanem duže uveče, često i do deset. A rashlađujem se vodom koju pijem, ali se polivam i po glavi.

Prognoza

Utorak  24 - 38
Sreda 21 - 26
Četvrtak 15 - 24
Petak 15 - 26
Subota 17  - 29

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading