(FOTO, VIDEO) Svi učesnici marša stigli u Tekeriš!

Autor: Republika

Vesti

11.08.2019

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lozničani koji su danas krenuli u maršutu u čast cerskih junaka stazama lozničkog odreda, kako bi odali počast herojima koji su 1914. položili živote u čuvenoj cerskoj bici, stigli su na Tekeriš posle 8 sati pešačenja i samo 4 pauze.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Lozničani stigli u Tekeriš

Počast herojima koji su dali živote za slobodu Srbije odali su svi Lozničani koji su se uputili na marš do Tekeriša. 

Četvrtu godinu zaredom meštani Loznice i okolnih mesta 11. avgusta, u organizaciji lokalnog Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine sprovode akciju odavanja počasti srpskim herojima koji su dali svoje živote u cerskoj bici.

Učesnici su danas krenuli iz porte hrama Pokrova Presvete Bogorodice, a staza od 32 kilometra vodila ih je kroz Lipnički Šor, Kozjak, Gornji Dobrić, Jadransku Lešnicu, Joševu... do Tekeriša, gde su se pokloniti cerskim junacima.

Nakon što je grupa ovih hrabrih ljudi stigla na cilj sveštenik je održao liturgiju, a učesnici marša su zapalili sveće nastradalim vojnicima posle čega su otišli na vojnički pasulj.

Cerska bitka bila je vojni sukob vođen između Austrougarske i Srbije 1914. godine oko planine Cer i nekoliko sela u njenoj neposrednoj okolini i vodila se od 15. do 24. avgusta.

U toku desetodnevne bitke srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih. Austrougarski gubici su bili znatno veći. Bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih. Srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobedu Saveznika u Prvom svetskom ratu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading