Podatak iz kategorije "Verovali ili ne": Hiljadu osuđenika čeka nanogvice

Autor: Tanjug

Vesti

08.08.2019

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog nedostatka elektronskih uređaja u Srbiji, trenutno oko 1.000 osuđenika kojima je izrečena kazna kućnog zatvora, čeka na izdržavanje kazne, piše "Politika" u izdanju od petka. Najviše ih je u Beogradu, s obzirom na to da se, kako navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, u glavnom gradu počini najveći broj krivičnih dela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nedostatak nanogvica, kako se može zaključiti iz odgovora koji su "Politici" dostavljenih iz Uprave, nije jedini zbog čega se kasni sa izvršenjem sudskih presuda.

- Situacija je delimično takva i zbog manjka zaposlenih. Međutim, to se rešava tako što se na poslovima poverenika koji obavaljaju izvršenje sankcija, delimično angažuju i zaposleni iz Službe za tretman zavoda, koji su prethodno prošli obuku - kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Imajući u vidu ova dva razloga, kako dodaju, prilikom donosenja odluke o izvršenju, određuje se prioritet prema kriterijumima poput rizika od zastarevanja kazne, opasnosti izvršenog krivičnog dela po zajednicu ili oštećenog, ličnost osuđenog, težinu krivičnog dela.


U Upravi kažu i da je Vlada Srbije, imajući u vidu značaj alternativnih sankcija za društvenu zajednicu i rešavanje veće efikasnosti u izvršenju ove vrste kazni, opredelila sredstva za nabavku još 1.000 nanogvica do kraja godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading