Četvrti Međunarodni beogradski plivački maraton "Ada Međica"

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

07.08.2019

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje Ljubitelji Save i Dunava – Ada Međica, u saradnji sa Savezom za daljinsko, maratonsko i masters plivanje Srbije, predvođeni idejnim tvorcem i osnivačem, gospodinom Sašom Vasićem, organizuju četvrti po redu Međunarodni beogradski plivački maraton „Ada Međica“ koji će se održati u nedelju, 11. avgusta sa početkom u 12:00 h na startnoj poziciji gornjeg špica prelepe ostrvske oaze Ade Međice.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Vođeni entuzijazmom osnivača ali i podrškom velikog broja donatora, među kojima se nalaze i istaknuti pojedinci, poput predsednika upravnog odbora Ade Međice, gospodina Dobrivoja Tanasijevića, poznatijeg po pseudonimu Dan Tana, Beogradski plivački maraton postao je jedan je od najznačajnijih takmičenja u kalendaru SRB OPEN WATTER CUP-a, a od prošle godine uvršten je i u GSS GLOBAL SWIME SERIES – grupu najboljih plivačkih maratona na svetu.

Po procenama organizatora, četvrti Beogradski plivački maraton okupiće preko 150 takmičara koji će u mešovitoj konkurenciji oprobati svoje plivačke veštine u tri trke. Prva trka, namenjena rekreativcima, pliva se nizvodno i dugačka je 1,25 km, dok je druga trka namenjena profesionalnim i polu profesionalnim plivačima i pliva se ceo krug oko Ade Međice, uzvodno i nizvodno u dužini od 2,5 km. Treća trka podrazumeva dva oplivana kruga oko Ade Međice i duga je ukupno 5 km. Sve tri trke boduju se, kako u SRB Open Watter Cup-u tako i u GSS Global Swime Series.

Takmičenje je otvorenog tipa, a među učesnicima će se naći i neka od zvučnih imena iz sveta daljinskog plivanja kao što je Ana Olaš, vicešampionka sveta na 25 km. Učesnici plivačkog maratona biće podeljeni u 18 starosnih kategorija. Najmlađi će se nadmetati u kategoriji od 10 do 12 godina, dok trenutno najstariji prijavljeni učesnik ima čak 81 godinu. Maloletni takmičari mogu učestvovati isključivo uz saglasnost roditelja ili staratelja.

„Ovo jedini maraton u kalendaru takmičenja koji se pliva i uzvodno i nizvodno zbog čega predstavlja pravi izazov za učesnike ali je ujedno i najbezbednija staza za takmičenje u Srbiji“ – kaže osnivač i idejni tvorac, gospodin Saša Vasić, inače plivački maratonac sa iskustvom dugim preko 15 godina i prvi plivač koji je oplivao Adu Međicu.

Promoter četvrtog Beogradskog plivačkog maratona „Ada Međica“ je Stefan Sajko, bivši vaterpolista Zvezde i Partizana i najbrži plivač otvorenih voda u Beogradu.

Takmičari se mogu prijaviti popunjavanjem on line prijave na sajtu Saveza za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije http://www.openwaterswim-serbia.org.rs ili na licu mesta u nedelju, 11. avgusta do 11:00 h.

Za sve učesnike i pratioce obezbeđen je prevoz do Ade Međice sa pontona na Savskom keju koji se nalazi na samom kraju Gandijeve ulice, između blokova 70 i 44 i koji će na dan maratona saobraćati bez prestanka. Takmičarima je za simboličnu kotizaciju obezbeđen i lekarski pregled, takmičarska kapa za plivanje, ručak, piće, medalja u kategoriji i medalja za isplivan maraton kao i slatki lanč paket po izlasku iz vode. Najbolje očekuju i vredne novčane nagrade. Medicinsku i tehničku podršku kao i obezbeđenje same plivačke staze u koju će biti uključeni licencirani spasioci, ronioci i čamdžije, obezbeđuju organizatori plivačkog maratona.

S poštovanjem, Udruženje Ljubitelji Save i Dunava–Ada Međica i Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije

Više informacija na ljiljana.vukotic@pde.rs ili na telefon osnivača maratona, g-dina Vasića 064 125 44 31

O Adi Međici

Ada Međica je ostrvo izuzetnih odlika u samom srcu Beograda, pozicionirano između Ade Ciganlije i Novog Beograda. Ostrvo je svojevrsna oaza prirode površine 10,5 hektara i gotovo celo se nalazi pod šumom. Samo u poslednje tri godine posađeno je preko 2.500 stabala. Ostrvo broji 213 splavova i 84 sojenice i na njemu svakodnevno boravi više od 1000 zljubljenika prirode. Udruženje Ljubitelja Save i Dunava – Ada Međica osnovano je 1963. godine kada je sagrađena i prva sojenica na drvetu, čuvenog arhitekte Peđe Ristića Isusa, koja postoji do današnjeg dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading