Ukoliko planirate na put OPREZ, pojačana kontrola policije a kazne su paprene

Autor: Blic, Republika

Vesti

07.08.2019

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pričanje mobilnim telefonom u toku vožnje, izbegavanje vezivanja pojasa na zadnjem sedištu ili pušenje u automobilu ukoliko je dete u kolima, mogu vas koštati i skuplje od letovanja budući da policija u Srbiji, Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj ovih dana i prilično oštro kažnjava ove, ali i ostale saobraćajne prestupe prestupe.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio-televizija As Šabac
Foto: Ilustracija

Tokom prethodnih dana policija je tokom pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji naše zemlje zbog saobraćajnih prekršaja kaznila oko 7.500 vozača, međutim ovaj trend pojačane kontrole saobraćaja sprovode i okolne zemlje u kojima su srpski turisti česti gositi te treba biti naročito oprezan, prvenstevno zbog bezbenosti, ali i udara na budžet.

Ilustracije radi, u Grčkoj recimo možete očekivati kaznu od 1.500 evra za pušenje u automobilu, a ukoliko napravite neki "veći" prekršaj na hrvatskom primorju možete platiti kaznu od čak 2.600 evra. Vodite računa i da ne vozite u papučama, što je inače zabranjeno svuda, jer nije bezbedno, a to naročito mnogi rade kada su na letovanju.

Evo koje prestupe policijskii službenici nikako ne tolerišu ovih dana i drakonski ih kažnjavaju u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj.

Pojačane kontrole na srpskim putevima

Budući da je turistička sezona u jeku i da putevima prolazi veliki broj automobila srpski policajci posebno proveravaju da li pričate mobilnim telefonom, kao i da li su putnici vezani na zadnjem sedištu, a sa posebnom pažnjom se proverava da li su deca smeštena u dečja sedišta i vezana na zakonom propisan način.

U proteklih nekoliko dana na sprkim putevima je otkriveno i procesuirano više od 6.000 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a skoro 1.500 vozača pričalo je mobilnim telefonom tokom vožnje.

Sudeći prema odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazna za ove prestupe iznosi 10.000 dinara, ukoliko platite kaznu u roku 8 dana imate "popust" od 50 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu moraćete da izvojite sumu između 5.000 i 10.000 dinara, dok za vožnju dece van sedišta van dečjeg sedišta kazna seže i do 120.000 dinara, odnosno 1.000 evra.

Skidanje tablica i oduzimanje dozvole za prestupe u Grčkoj

Ukoliko tokom boravka u Grčkoj pušite u toku vožnje i to u prisustvu maloletnog deteta, telefonirate, ne vezujete pojas, parkirate se bahato, vozite u papučama ili bacate opuške kroz prozor vozila, moraćete da platite drakonsku kaznu od 1.500 evra, ili će vam biti oduzeta dozvola.

Kako navode grčki mediji, a srpski turisti su svedoce, koji se trenutno nalaze u Solunu, tokom ovih dana počele su svakodnevne kontrole kako bi se uočila kršenja zakona i pušenje u automobilu.

Kazne za pušenje u automobilu kreću se od 1200 evra

Kazne za pušenje u automobilu u prisustvu deteta mlađeg od 12 godina kreću se od 1.500 evra za vozača privatnog automobila! Kazna se plaća bez obzira na to da li puši vozač ili neko od putnika. Oduzima se i vozačka dozvola na mesec dana, takođe nebitno da li je prekršaj napravio sam vozač ili nego drugo iz automobila. Sa druge strane kazna za vozača javnog prevoza i 3.000 evra za ovaj prekršaj.

Pored pušenja u automobilu, grčki policajci strogo kažnjavaju i zbog nepropisnog parkiranja automobila skidajući tablice. Kako bi vratili tablice nakon kažnavanja nepropisnog parkiranja morate da platite kaznu koja iznosi od 40 do 80 evra, a više ne postoji mogućnost plaćanja umanjene kazne ukoliko se ona plati na licu mesta.

Koliko su Grci pooštrili svoju politiku kažnjavanja govori i činjenica da Auto-moto savez Srbije na svom sajtu navodi čak i aktuelni cenovnik prekršaja.

Visina saobraćajnih kazni u Grčkoj

- Nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra
- Prekoračenje brzine – od 40 do 750 evra
- Nevezivanje pojaseva – 350 evra
- Nepoštovanje pešaka – 200 evra
- Vožnja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila - 78 evra, od 0,8 do 1,1 promila - 156     evra preko 1,1 promila - 625 evra
- Opasna vožnja – 700 evra
- Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje – 100 evra

Treba dodati da širok raspon visine novčane kazne zavisi od toga za koliko je prekoračena dozvoljena brzina i gde je prekršaj zabeležen (u naseljenom mestu ili van njega).

Od početka meseca drakonske kazne u Hrvatskoj

Početkom meseca u susednoj Hrvatskoj stupila su na snagu nova saobraćajna pravila po kojima se pojedini prekršaji u saobraćaju kažnjavaju novčanom kaznom koja seže i do visine tri prosečne plate u ovoj zemlji.

Prema ovim pravilima prekoračenje brzine u naseljenom mestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smeru na autoputevima, namerni prolazak kroz crveno svetlo, odbijanje provere alkohola ili droga u krvi, ali i vožnja sa više od 1.5 promila ili pod uticajem droga smatraju se najtežim prestupima u saobraćaju.

Kazne za vožnju u alkoholisanom stanju idu i do 2600 evra

Kazne za ove prestupe kreću se i do 2.600 evra, ali se mogu primeniti strože mere poput zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest meseci, ili na duži vremenski period.

Policija pored toga može privremeno, do odluke suda, oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dvaput pravosnažno kažnjen i ponovi neki od tih najtežih prekršaja.

Kazne u Crnoj Gori ostale iste

U Crnoj Gori kazne su ostale potpuno iste te će sve one koji su načinili prestup dočekati plaćanje finansijske naknade koja dostiže čak i 2.000 evra.

Visina saobraćajnih kazni u Crnoj Gori

- Nevezivanje pojasa od 40 do 100 evra

- Vožnja pod dejstvom alkohola od 70 do 2.000 evra (preko 0,05 promila oduzimanje dozvole)

- ako se na prednjem sedištu vozi dete mlađe od 12 godina, od 60 do 150 evra

- Ukoliko dete uzrasta do 5 godina nije u sigurnosnom sedištu od 30 do 90 evra

- Vožnja deteta mlađeg od 12 godina na mopedu ili motociklu do 150 evra

- Preticanje kolone 450 evra

- Prelazak preko pune linije 300 evra

- Neposedovanje reflektujućeg prsluka od 30 do 80 evra

- Prekoračenje brzine od 450 do 2.000 evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading