Novi CTG aparati i električni kreveti za bebe zahvaljujući donaciji Karađorđevića vrednoj 90.000 evra

Autor: Tanjug

Vesti

06.08.2019

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fondacija princeze Katarine Karađorđević donirala je danas aparate za kartiotografiju (CTG) i električne krevete za intenzivnu negu za GAK "Narodni front" i akušersko-ginekološka odeljenja u KBC "Zemun" i "Zvezdara" ukupne vrednosti od blizu 90.000 evra.

RepublikaFoto: Tanjug/ RADE PRELIĆ
Princ ALeksandar II Karađordjevic (L),v.d. direktora GAK "Narodni front" prof. dr Željko Miković (2L), princeza Katarina Karađorđevic (S) i ministar zdravlja Zlatibor Lončar (D) na uručenju medicinske opreme

Medicinska oprema u vrednosti od oko 31.000 evra uručena je GAK "Narodni front" - CTG aparat od 4.100 evra poklon je dobrotvorne fondacije Lajflajn iz Njujorka, a kreveti marke "Strajker" za intenzivnu negu vredni 27.000 evra donacija su organizacije Project C.U.R.E iz Denvera.

Fondacija princeze Katarine obezbedila je i CTG aparat i 10 električnih kreveta za KBC "Zemun", a isti aparat i pet kreveta dobilo je i odeljenje ginekologije u KBC "Zvezdara".


Princeza Katarina uručila je donaciju GAK "Narodni front" u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, princa Aleksandra Karađorđevića, v.d. direktora te ustanove Željka Mikovića i zaposlenih u toj klinici.

Ministar Lončar je rekao da je današnja donacija nastavak dugogodišnje saradnje sa Fondacijom princeze Katarine i istakao da će dobije oprema obezbediti mnogo bolje uslove za pacijentkinje kojima je potrebna intenzivna nega.
Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

- Ovo je ozbiljan benefit za pacijentkinje, ali i za zaposlene koji će moći da mnogo brže i bolje da pruže pomoć. Pritiskom na jedno dugme na krevetu pacijent će biti u takvom položaju da se primene sve neophodne mere, što govori o kvalitetu i standardima koje ispunjavaju ovi kreveti - naglasio je Lončar.


Zahvalio je na pomoći i razumevanju Karađorđevićima koji su, kaže, shvatili da je zdravstvo takav sistem da nikada ne može da se do kraja opremi, bez obzira koliko se u njega ulaže.

- Verujem da ćemo nastaviti da sarađujemo sa Fondacijom princeze Katarine. Ono što je do sada dato i uloženo u zdravstvene ustanove u Srbiji meri se desetinama miliona evra i to govori koliko se misli i vodi računa o građanima Srbije i zaposlenima u zdravstvu - kazao je ministar.
Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

V.d.direktora GAK "Narodni front" Miković je zahvalio princezi Katarini na donaciji koja će, kako je rekao, toj klinici omogućiti da osavremeni intenzivnu negu, da pacijentkinjama pruže bolje uslove i da lekarima omoguće da u svakom trenutku priđu pacijentu i ukažu pomoć.

Istakao je da ta klinika ima dugogodišnju saradnju sa Fondacijom princeze Katarine i princa Aleksandra koji su im i ranije mnogo pomagali.

- Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja kao klinika funkcionišemo u punom kapacitetu, ali svaka pomoć je uvek dobrodošla jer poboljšava uslove rada i uslove za naše pacijente - kazao je Miković.

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Princeza Katarina podsetila je da je njena fondacija 2005. godine prvi put donirala "Narodnom frontu" neonatalni inkubator i da su od tada obezbedili nekoliko ultrazvučnih aparata i stolova za porođaj, kao i neonatalne aparate za skrining sluha novoronđečadi u vrednosti od više od 75.000 dinara.

- U ovom trenutku tražimo način da pomognemo GAK "Narodni front" sa 200.000 evra vrednim projektom adaptacije hirurškog bloka sa novim operativnim salama za carski rez - rekla je princeza.

Karađorđevićima su u ime pacijenata i zaposlenih na današnjoj donaciji zahvalili i pomoćnica direktora KBC "Zemun" Vesna Libek i zamenik direktora KBC "Zvezdara" Vojislav Lekić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojo

06.08.2019 20:28

Srbija zahvaljuje.