U ČAST CERSKIM JUNACIMA: Lozničani 11. avgusta kreću u marš do Tekeriša!

Autor: R. Ć.

Vesti

06.08.2019

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lozničani marširaju u čast cerskih junaka! Četvrtu godinu zaredom meštani Loznice i okolnih mesta 11. avgusta, u organizaciji lokalnog Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, krenuće peške stazama lozničkog odreda kako bi odali počast herojima koji su 1914. položili živote u čuvenoj cerskoj bici.

RepublikaFoto: Republika
Cerski marš

Učesnici kreću u 7.30 sati iz porte hrama Pokrova Presvete Bogorodice, posle parastosa i blagoslova sveštenika, a staza od 32 kilometra vodi kroz Lipnički Šor, Kozjak, Gornji Dobrić, Jadransku Lešnicu, Joševu... do Tekeriša, gde će se pokloniti cerskim junacima.

- Iz godine u godinu se povećava broj učesnika, a nama je cilj da se u ovu akciju uključi što više mladih Lozničana. Za učešće se dosad prijavilo oko 250 ljudi, koliko ih je prošle godine i stiglo na Cer, ali očekujemo da će ta brojka do početka marša porasti na 350. Među prijavljenima ima i Beograđana, Valjevaca... - kaže Zoran Grujić, član Društva i Organizacionog odbora, dodajući da je manifestaciju podržao i Grad Loznica.

Grujić ističe i da im tokom marša veliku pomoć pružaju meštani sela kuda ide trasa, koji ih dočekuju sa osveženjem, a ove godine se priključio i gradski "Vodovod", koji im je ustupio cisternu sa vodom.

Kolona bi, prema planu, u Tekeriš trebalo da stigne oko 16 sati gde će kod spomenika biti služen parastos i zapaljene sveće srpskim herojima.

Najstariji učesnik u koloni biće Lozničanin Stojimir Simić (91), a ukorak sa odraslima, od Loznice do Cera će i ove godine marširati prošlogodišnji najmlađi učesnik Vladimir Mijailović (8), koji je prošlog avgusta bez problema prepešačio 32 kilometra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading