JEZIVO: Posle NATO bombi u Srbiji su se rađale dvoglave životinje, ali to nisu jedine anomalije!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

06.08.2019

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvorena kičmena moždina, povećana glava, otvorena trbušna duplja, poremećeno zubalo - sve ovo su vlasnici životinja gledali poslednjih godina.

RepublikaFoto: youtube.com/CBNS
Dvoglavo tele

Slučaj dvoglavog teleta u Bujanovcu od pre osam godina nije jedini na ovom području, jer su od tada zabeleženi i novi, pokazuju podaci ovdašnje Veterinarske stanice. Doktor Miodrag Milković, direktor ove ustanove, pojašnjava da se spojene glave teleta čuvaju u Veterinarskoj stanici, dok druge slučajeve dvoglavosti, veterinari nisu beležili fotografišući ih.

- Tele je rođeno carskim rezom 2011. godine. Posle bombardovanja bilo je još životinja sa teškim anomalijama, kao i u godinama koje su usledile posle registrovanja ovog slučaja. Najčešće anomalije su dvoglavost, više prednjih ili zadnjih nogu, otvorena kičmena moždina, povećana glava, otvorena trbušna duplja, poremećeno zubalo. Verujem da je sve te malformacije, odnosno stvaranja abnormalnih ćelija u genetskoj strukturi životinja, uzrokovao osiromašeni uranijum iz NATO bombi - smatra Milković.

On dodaje da su odmah nakon bombardovanja rađene analize o uticaju osiromašenog uranijuma, s obzirom na to da su na području Bujanovca ovakvom municijom gađana sela Bratoselce i Borovac, na teritoriji Preševa Relja, a kod Vranja brdo Pljačkovica.

Istraživanja je radio Institut Vinča u saradnji sa Veterinarskim fakultetom 2004. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Institut Vinča

- U tom istraživanju mi smo radili samo uzorkovanje, tako da ne mogu da govorim o rezultatima. Međutim, oni nikada nisu javno objavljeni - ukazuje Milković.

Da je uranijum sva je prilika uticao ne samo na životinje, već i ovdašnje ljude pokazuju i rezultati Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Broj novoobolelih od nekog oblika karcinoma na području Pčinjskog okruga kreće se na godišnjem nivou između 700 i 800 ljudi, na oko 240.000 stanovnika koliko ih ovde živi.

Broj novoobolelih na godišnjem nivou se u odnosu na 2000. godinu značajno povećao. Tada se broj novoobolelih kretao između 340 i 350 osoba, a 2015. je dupliran.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading