(FOTO) Crkva Svetog Marka dobija monumentalni mozaik

Autor:

Vesti

05.08.2019

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je spremno za završetak Crkve Svetog Marka u beogradskom parku Tašmajdan, i to posle 88 godina. Prvi korak u ovom projektu je podizanje i postavljanje mozaika "Pričešće svetih apostola", koji će, zajedno s već postavljenom kompozicijom Bogorodice Širšaje i anđela (nema veće kompozicije na svetu, a poznavaoci dodaju da nema ni lepše, kaže starešina ovog hrama), krasiti oltarsku apsidu.

RepublikaFoto: Promo foto
Crkva Svetog Marka

Ovaj mozaik, čiji se svaki kvadratni metar sastoji od 5.500 kamenčića, rad je profesora Đura Radlovića, a do kraja godine bi mogao da bude prenet na zid, kazao je starešina crkve Trajan Kojić. Plan je da cela oltarska apsida crkve, svih 300 kvadrata, bude u mozaiku, koji je, kako je podsetio otac Trajan, najlepša i najtrajnija tehnika.

Starešina tašmajdanskog hrama kaže da će apsida biti kompletna kada bude urađena i kompozicija "Liturgičari".

RepublikaFoto: eStock/S. NEDELJA
Mozaik u crkvi Svetog Marka

Osim "Pričešća svetih apostola", u crkvi postoje još dva mozaika - "Nedremanoje oko" i "Krunisanje cara Dušana".

Foto: eStock/S. NEDELJA

Prvi predstavlja Hrista, koji nikada ne spava i nalazi se iznad groba patrijarha Germana, dok je drugi iznad sarkofaga s posmrtnim ostacima cara Dušana. Kada sve bude završeno, Crkva Svetog Marka će, odmah posle Hrama Svetog Save i Oplenca, imati najveću površinu pod mozaikom u Srbiji, 500 kvadratnih metara. Odmah po postavljanju mozaika, pristupiće se oslikavanju preostalih zidova.

88

GODINA OTKAKO JE POČELA GRADNJA OVE CRKVE

Izgradnja Crkve Svetog Marka je početa još 1931. godine, po ugledu na kosovsku Gračanicu. Pre 80 godina je stavljena pod krov, ali kako je crkvi sve oduzeto 1941, ostala je skoro do današnjeg dana nezavršena.

80

GODINA OD KADA JE STAVLJENA POD KROV

Poslednjih desetak godina je obnovljen krov i skinut stari malter, urađeno je osvetljenje i ozvučenje, ikonostas...

500

KVADRATA BIĆE POD MOZAIKOM KAD SE OKONČAJU RADOVI

- Crkva se ukrašava, iz dana u dan postaje sve lepša, gotovo 80 godina ništa nije rađeno. Ovih dana završavamo ono što naši preci nisu uspeli, iako su želeli - zaključio je otac Trajan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading